zondag, juli 12, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / Bijna 50 miljoen kinderen in conflictlanden hebben geen toegang tot onderwijs
Bijna 50 miljoen kinderen in conflictlanden hebben geen toegang tot onderwijs

Bijna 50 miljoen kinderen in conflictlanden hebben geen toegang tot onderwijs

  • Internationale
  • Save the Children waarschuwt: bijna 50 miljoen kinderen hebben geen toegang tot onderwijs in conflictlanden. Het aantal aanvallen op scholen en leerlingen stijgt.
  • Save The Children Nederland
  • http://storycentral.savethechildren.org.uk
  • info@savethechildren.org.uk

Het rapport ‘Aanval op Onderwijs’ van kinderrechtenorganisatie Save the Children laat zien dat bijna 50 miljoen kinderen, geboren in conflictgebieden, geen toegang hebben tot onderwijs en dat het aantal aanvallen op scholen en scholieren stijgt. Het rapport komt uit op de 16e verjaardag van het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai. Zij werd in oktober van vorig jaar op weg naar school aangevallen en raakte levensbedreigend gewond. Op haar verjaardag spreekt zij voor het eerst in het openbaar tijdens de VN ledenvergadering, waar zij wereldleiders zal vragen om ervoor te zorgen dat elk kind op aarde naar school kan gaan.

Voor kinderen in conflictgebieden is toegang tot onderwijs niet vanzelfsprekend. Onderwijsvoorzieningen zijn verwoest en de kwaliteit van onderwijs is verslechterd. Daarnaast is het aantal gerapporteerde incidenten van geweld tegen schoolgaande kinderen in het laatste jaar sterk gestegen. Kinderen worden in toenemende mate bedreigd, aangevallen of gerekruteerd door gewapende groepen. In het vandaag verschenen rapport documenteert Save the Children de impact van conflict op onderwijs.

Onderzoek laat zien dat 48,5 miljoen kinderen, geboren in conflictgebieden, niet naar school gaan. In meer dan de helft van de gevallen betreft dit kinderen die basisonderwijs behoren te volgen.

Het conflict in Syrië heeft een grote rol gespeeld in de toename van het aantal gerapporteerde incidenten, maar ook kinderen in met name delen van zuid Azië en sub-Sahara Afrika zijn hun leven niet zeker op school.

De belangrijkste conclusies uit het rapport:

  • Van de bijna 50 miljoen kinderen tussen de 6 en 15 jaar die niet naar school konden in 2011, hadden 28,5 miljoen kinderen geen toegang tot basisonderwijs door gebrek aan voorzieningen, armoede en slechte kwaliteit van het onderwijs. Meer dan de helft van hen zijn meisjes.
  • In 2012 waren er wereldwijd 3.600 geregistreerde aanvallen op scholen. Deze gingen gepaard met geweld, marteling ,intimidatie van kinderen en leerkrachten, bombardementen en rekrutering van schoolgaande kinderen door gewapende groepen.
  • Sinds het begin van het conflict in Syrië zijn 3.900 scholen verwoest, beschadigd of in gebruik voor andere doeleinden dan onderwijs.

Holke Wierema, directeur van Save the Children in Nederland: “Onderwijs biedt kinderen die opgroeien onder moeilijke omstandigheden een kans op een betere toekomst. De aanvallen die beschreven worden in ons rapport zijn een aanval op de toekomst van deze kinderen en berooft hen van de kans om te leren en hun capaciteiten te benutten. Met het huidige beleid van Minister Ploumen is onderwijs voor ontwikkelingssamenwerking in Nederland van de politieke agenda verdwenen.

Save the Children doet een beroep op het kabinet om onderwijs op de (inter)nationale agenda te houden. Ons programma in Baluchistan – Pakistan, het geboorteland van Malala, heeft laten zien dat het mogelijk is om in een jaar tijd 25.000 leerlingen weer de schoolbanken in te krijgen en onderwijs voor ruim 86.000 kinderen te verbeteren. Malala’s verzoek aan de wereld is niet te veel gevraagd. Alle politieke leiders – dus ook de Nederlandse – zullen zich er voor in moeten zetten.”

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top