zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Binnenkort te zien in Foam: Richard Mosse – The Enclave
Binnenkort te zien in Foam: Richard Mosse – The Enclave

Binnenkort te zien in Foam: Richard Mosse – The Enclave

  • Nederland
  • Foam presenteert The Enclave, een grote multimedia-installatie van Richard Mosse, die voor het eerst te zien was in het Ierse paviljoen tijdens de 55e editie van de Biënnale van Venetië. De installatie bestaat uit zes grote projectieschermen die de conflictsituatie in Congo representeren. De beelden zijn opgenomen met een voor camouflagedetectie ontworpen infraroodfilm, zodat het oerwoud - het strijdtoneel - in helder, psychedelisch magenta aan de kijker wordt gepresenteerd. Naast de filminstallatie, zijn ook gerelateerde fotowerken te zien.
  • platon 2012 c richard mosse_Thumbnail
  • FOAM Fotografiemuseum
  • www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2014/richard-mosse

In 2012 en 2013 reisden Richard Mosse, Trevor Tweeten (filmmaker) en Ben Frost (geluidskunstenaar) in het gezelschap van gewapende rebellengroepen door het oosten van de Democratische Republiek Congo, een oorlogsgebied geplaagd door bloedbaden, hinderlagen en systematisch seksueel geweld. Deze ervaringen culmineerden uiteindelijk in de installatie The Enclave, waarmee Mosse probeert het begrip ‘oorlogsfotografie’ te herdefiniëren. Het project is een zoektocht naar effectievere strategieën om deze vergeten Afrikaanse tragedie te representeren. Een tragedie die volgens het International Rescue Committee sinds 1998 aan tenminste 5,4 miljoen mensen in het oosten van Congo het leven heeft gekost.

In dit gebied heeft een langdurig machtsvacuüm geleid tot een gruwelijke geweldscyclus, een Hobbesiaanse ‘staat van oorlog’, zo gewelddadig en complex dat er weinig of geen communicatie naar buiten komt en de situatie niet tot het bewustzijn van de wereld doordringt. Mosse heeft het ongrijpbare conflict uitgebeeld met behulp van 16 mm-infraroodfilm. Dit medium werd vroeger gebruikt tijdens militaire patrouilles en was oorspronkelijk bedoeld voor camouflagedetectie; het registreert een onzichtbaar spectrum van infrarood licht.

De beelden, die door filmmaker Trevor Tweeten werden geschoten op de infrarood film, transformeren het oorlogsgebied in de jungle naar een vervreemdend psychedelisch kleurenpalet van magenta. De omringende geluiden waar de filmopnames plaatsvonden, werden door Ben Frost vastgelegd en verwerkt in een speciale compositie die de tragische filmbeelden met sombere klanken begeleidt.

The Enclave dompelt de kijker onder in een confronterende duistere wereld en onderzoekt de mogelijkheden van esthetiek in een situatie van intens menselijk lijden. De kern van het project is, in de woorden van Mosse, “een poging om twee tegengestelde werelden te laten botsen: het potentieel van kunst om verhalen weer te geven die zo pijnlijk zijn dat ze de grenzen van de taal overschrijden, en het vermogen van fotografie om tragedies te documenteren en aan de wereld te communiceren.”

De tentoonstelling wordt gesponsord door Eidotech. De tentoonstelling The Enclave is van 21 maart tot en met 1 juni 2014 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top