zondag, november 1, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / BLI: Europese aandelen veilig beleggen op basis van overtuigingen – 5 vragen aan fondsbeheerder Ivan Bouillot
BLI: Europese aandelen veilig beleggen op basis van overtuigingen – 5 vragen aan fondsbeheerder Ivan Bouillot

BLI: Europese aandelen veilig beleggen op basis van overtuigingen – 5 vragen aan fondsbeheerder Ivan Bouillot

  • Europa
  • Het rendement van BL-Equities Europe ligt nagenoeg elk jaar 2,5% boven dat van de Eurostoxx 600, wat in lijn is met de langetermijndoelstelling van het fonds. Het fonds houdt opmerkelijk goed stand in moeilijke perioden. We hadden een gesprek met Ivan Bouillot, beheerder van het fonds sinds 10 jaren, die ons vertelt hoe hij daarin slaagt.
  • image003
  • Banque De Luxembourg
  • http://www.banquedeluxembourg.com
  • info@bli.lu

Performance van het fonds BL-Equities Europe sinds juni 2004

Bron: Lipper

Ivan, wat zijn de kenmerken van BL-Equities Europe?

Ivan Bouillot (IB): Een belangrijk kenmerk is dat het aantal effecten in de portefeuille beperkt blijft tot een veertigtal, wat weinig is in vergelijking met andere fondsen van dezelfde categorie. Bij elk van die 40 aandelen zijn we sterk overtuigd van zowel het stijgingspotentieel als de kwaliteit.

Waarom wordt de portefeuille beperkt tot 40 aandelen?

IB: Wij willen voorkomen dat de portefeuille te versnipperd raakt en wij willen ook al onze beleggingen nauwgezet kunnen volgen. Die 40 aandelen zijn geselecteerd uit een eveneens beperkt universum dat zeer stabiel is en steeds een 150-tal aandelen telt. Zo vermijden we telkens te moeten kiezen uit duizenden beursgenoteerde ondernemingen. Binnen die korf met 150 aandelen selecteren wij die welke naar onze mening aantrekkelijk geprijsd zijn.

Hoe selecteert u de ondernemingen?

Onze selectie gebeurt op basis van kwaliteitscriteria en ons inzicht in de ondernemingen. We kijken of het product of de dienst die een onderneming op de markt aanbiedt zich onderscheidt van het aanbod van de concurrentie. We mijden ondernemingen zonder toegevoegde waarde omdat de concurrentie voor hen feller is, hun marges lager zijn en zij bij de minste economische groeivertraging verlies maken. Het management en de raad van bestuur verliezen dan heel wat tijd met het oplossen van allerlei problemen. Wij verkiezen bijgevolg ondernemingen die beschermd zijn tegen de komst van nieuwe concurrenten, bijvoorbeeld door een merk in de consumptiesector, unieke knowhow in de industrie of een therapeutische specialisatie in de farmaceutische sector. Dat worden drempels voor markttoetreding genoemd. Het is voorts een troef wanneer ondernemingen hun dividend elk jaar verhogen in het kader van een voor de aandeelhouders gunstig uitkeringsbeleid. Voorbeelden zijn SKF in de industrie en Unilever in de voedingssector. Beleggingen worden in de portefeuille opgenomen voor een termijn van drie tot vijf jaar om kortetermijnschommelingen op de markten uit te vlakken.

Hanteert u nog andere selectiecriteria?

Het fonds is meer gericht op vermogensgroei dan op rendement. Sommige bedrijven groeien nauwelijks door de aard van hun activiteit, zoals telecommunicatiebedrijven en nutsbedrijven. Die komen dus evenmin in aanmerking voor het fonds. We mijden ook sectoren en ondernemingen die moeilijk te doorgronden zijn. En in het algemeen verkiezen we toeleveranciers en tussenpersonen met een hoge toegevoegde waarde boven ondernemingen die hun producten rechtstreeks aan de eindgebruiker verkopen. Dergelijke ondernemingen hebben namelijk een hogere rentabiliteit en zijn minder kapitaalintensief. Zo zullen we in de auto-industrie eerder beleggen in aandelen van een fabrikant van kwaliteitsremmen, zoals het Italiaanse Brembo, dan in een autofabrikant.

Wat zijn de doelstellingen van het fonds?

We proberen onze referentie-index, de Eurostoxx 600, op lange termijn met ongeveer 2,5% te overtreffen. Dat lukt ons nagenoeg elk jaar. De selectiemethode en ons inzicht in de ondernemingen waarin we beleggen bieden onze beleggers ook een goede bescherming tegen turbulentie op de markt. Bovendien herstelt het fonds zich na een daling doorgaans sneller dan de markt.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top