zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Boek ‘Vermist is erger dan dood’ voor minister
Boek ‘Vermist is erger dan dood’ voor minister

Boek ‘Vermist is erger dan dood’ voor minister

  • Nederland
  • ‘Vermist is erger dan dood!’ is vanmiddag uitgereikt aan minister Hennis-Plasschaert. Auteur sergeant 1 Els Schiltmans, werkzaam bij de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL), schreef het boek samen met voormalig beroepsmilitair Piet IJntema.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/06/18/boek-%E2%80%98vermist-is-erger-dan-dood%E2%80%99-voor-minister

70 tot 75 jaar na dato zijn er in Nederland nog bijna 5.000 burgers en militairen uit de Tweede Wereldoorlog vermist. De BIDKL probeert nog altijd dagelijks de stoffelijke resten van deze mensen te bergen en hun identiteit en nabestaanden te achterhalen.

Minister Hennis zei dat het werk van de BIDKL erg waardevol is, omdat de nabestaanden eindelijk rust krijgen als de dienst zijn werk heeft gedaan. Het boek toont volgens haar aan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Ze zei het boek te zien als een als een hommage aan al die militairen die in de afgelopen decennia op een respectvolle manier invulling hebben gegeven aan deze ereplicht.

Vermist is erger dan dood

Het boek geeft een beeld van de bijzondere historie en de dankbare taak van deze eenheid. De persoonlijke verhalen van een aantal militairen dat door de jaren heen bij de Gravendienst heeft gewerkt, leveren hieraan een indringende bijdrage. Het is een eerbetoon aan hen die zich door de jaren heen hebben ingezet om oorlogsraadsels op te lossen en vermisten hun naam terug te geven. De wetenschap dat er nog altijd naar vermisten wordt gezocht, biedt nabestaanden troost. Vermist is immers erger dan dood.

70 jaar

De BIDKL, voorgekomen uit de Gravendienst, bestaat volgend jaar 70 jaar. Omdat de bijzondere geschiedenis van de dienst niet eerder in publicaties aan de orde kwam, schreef Schiltmans het boek. De BIDKL maakt deel uit van het Regiment Bevoorradings-en Transporttroepen. Daarvan is de geschiedenis in diverse boeken en publicaties vastgelegd. Maar de BIDKL wordt daarin niet of nauwelijks genoemd.

Gevechten

De vermisten van destijds zijn niet alleen militairen van verschillende nationaliteiten: Nederlanders, Duitsers en Geallieerden, maar ook burgers, verzetsmensen en collaborateurs. De BIDKL wordt regelmatig door de politie gebeld na een melding door een boer of een metaaldetectorhobbyist over een mogelijk slachtoffer. Ook explosievenopsporingsbedrijven die de grond onderzoeken, omdat er moet worden gebouwd, doen vaak vondsten. Vooral in de omgeving van Arnhem en Nijmegen, waar in de Tweede Wereldoorlog hard is gevochten, heeft de BIDKL het druk.

Het achterhalen van de identiteit van een slachtoffer duurt soms jaren. Het BIDKL bekijkt onder andere het skelet en het gebit, om lengte en leeftijd te achterhalen. De laatste jaren werkt de dienst ook veel met DNA. De meeste broers, zussen, zonen of dochters van de slachtoffers leven nog. Een DNA-onderzoek kan daardoor de zoektocht bespoedigen.

Bestellen kan via uitgeverij Jomini: www.jomini.nl
Prijs: €18,95 (excl. verzendkosten)
ISBN 978 90 821797 0 5.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top