dinsdag, januari 18, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Boete voor onjuiste voorlopige teruggave belastingdienst
Boete voor onjuiste voorlopige teruggave belastingdienst

Boete voor onjuiste voorlopige teruggave belastingdienst

  • Nederland
  • Met ingang van 1 januari jl. kan de belastingdienst een boete opleggen als bij het verzoek om een voorlopige teruggaaf of voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting onjuiste informatie is verstrekt. Aan deze maatregel is weinig bekendheid gegeven, maar vormt wel een reëel risico.
  • Flexadvocaten
  • www.flexadvocaten.nl
  • jansen@flexadvocaten.nl

Met ingang van 1 januari jl. kan niet alleen een boete worden opgelegd voor het verstrekken van onjuiste informatie bij de aanvraag van een toeslag, maar ook als er onjuist informatie wordt verstrekt bij een verzoek om een voorlopige teruggaaf of voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

‘Aan de invoering van deze boete is weinig bekendheid gegeven, maar vormt wel een zeker risico’, zegt Diana Jansen van Flexadvocaten te Amsterdam.

Als er opzettelijk onjuiste informatie wordt verstrekt bij het verzoek om een voorlopige teruggave kan daarvoor een boete worden opgelegd van 100%.

In de parlementaire toelichting wordt aangegeven dat de boete alleen bedoeld is om kwaadwillende te beboeten. Als voorbeeld wordt gegeven de situatie waarbij iemand hypotheekrenteaftrek claimt maar geen eigen woning heeft.

Dergelijke situaties zijn helder, maar ook minder duidelijke gevallen kunnen tot beboeting leiden. Weliswaar moet de belastingdienst het bewijs van opzet leveren, maar dat kan ook aan de hand van vermoedens.

Bovendien kennen we ook andere fiscale boeten die volgens de parlementaire toelichting slechts bedoeld waren om ernstige vormen van belastingfraude te bestrijden, maar waarvan de hoogste rechter in belastingzaken, de Hoge Raad der Nederlanden, heeft geoordeeld dat aan het bewijs van opzet op grond van de parlementaire geschiedenis geen zwaardere eisen kunnen worden gesteld.

Belastingplichtigen die een voorlopige teruggaaf aanvragen met het idee “mocht het te hoog zijn” dan wordt dat met de definitieve aanslag wel weer rechtgetrokken, lopen een reëel risico op beboeting wegens het opzettelijk verstrekken van onjuiste informatie.

Volgens Diana Jansen hoeft men niet direct bang te zijn dat de boeten ons om de oren zullen vliegen. De praktijk leert dat het wel even kan duren voordat de boeten met enige regelmaat worden opgelegd.

Neemt niet weg dat het verstandig is om kennis te nemen van deze nieuwe boete. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, aldus Diana Jansen.

Over jansendiana

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top