vrijdag, oktober 30, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / Brenninkmeijer naar Europese Rekenkamer
Brenninkmeijer naar Europese Rekenkamer

Brenninkmeijer naar Europese Rekenkamer

  • Europa
  • Nederland zal de heer dr. A.F.M. (Alex) Brenninkmeijer voordragen als collegelid van de Europese Rekenkamer. De ministerraad heeft hiertoe besloten op voorstel van minister Dijsselbloem van Financiën en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.
  • Ministerie van Financiën
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minfin.nl
  • http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/fin/nieuws/2013/08/16/brenninkmeijer-naar-europese-rekenkamer.html

Alex Brenninkmeijer (1951) vervult momenteel het ambt van Nationale Ombudsman, een functie die hij in 2005 aanvaarde. In de jaren daarvoor was hij rechter bij verschillende rechterlijke colleges op het gebied van sociale zekerheid, ambtenarenrecht en belastingrecht. Ook was hij als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam.

Brenninkmeijer studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij in 1976 zijn doctoraal examen Nederlands recht deed. In 1987 promoveerde hij aan de Universiteit van Tilburg op een onderzoek naar de betekenis van onafhankelijke rechtspraak in de democratische rechtsstaat. Ook vanuit Europees perspectief beschikt Brenninkmeijer over ruime ervaring, bijvoorbeeld vanuit zijn huidige rol als voorzitter van de ‘European Board of the International Ombudsman Institute’.

De Europese Rekenkamer, gevestigd in Luxemburg, controleert de begroting van de Europese Unie (EU). Vanuit een onafhankelijke rol draagt de Europese Rekenkamer bij aan de verbetering van het financieel beheer van de EU. De 28 collegeleden van de Rekenkamer onderzoeken of betalingen en andere financiële verplichtingen correct zijn geboekt en gepubliceerd, waarbij ook wordt getoetst op efficiëntie, soberheid en doeltreffendheid. Hierover wordt gerapporteerd in het jaarverslag. Ook zet de Europese Rekenkamer zich in voor meer transparantie en betere verantwoording binnen de EU.

De benoeming van collegeleden van de Europese Rekenkamer is een bevoegdheid van de Raad van de Europese Unie, waarbij ook het Europees Parlement over de voordracht wordt geraadpleegd. Het Europees Parlement zal een advies uitbrengen na een openbare hoorzitting met de kandidaat in november. Besluitvorming over de benoeming van het Nederlandse collegelid is naar verwachting in december.

Brenninkmeijer wordt bij de Europese Rekenkamer de opvolger van drs. G.M. (Gijs) de Vries. De beoogde benoeming gaat in op 1 januari 2014. Het gaat daarbij om een termijn van zes jaar.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top