maandag, augustus 8, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Crisis / Brussel wil asielzoekers verdelen over Europa
Brussel wil asielzoekers verdelen over Europa

Brussel wil asielzoekers verdelen over Europa

  • Europa
  • Om de massale stroom vluchtelingen naar Europa aan te kunnen, zouden alle Europese landen vluchtelingen moeten opvangen. De Europese Commissie pleitte woensdag voor een opvangsysteem met quota in dergelijke noodsituaties, zowel op korte als op lange termijn.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjtvhlhz8lzz/nieuws/brussel_wil_asielzoekers_verdelen_over?ctx=vhshnf7snxu9&tab=0

Brussel wil zo snel mogelijk beginnen met de tijdelijke herverdeling van vluchtelingen over heel Europa. Zo moeten landen als Italië en Griekenland, waar de meeste vluchtelingen aankomen, worden ontlast. ,,De huidige verdeling van asielzoekers is onhoudbaar”, zei vicevoorzitter Frans Timmermans.

Later dit jaar zal Brussel met voorstellen komen voor een permanent systeem voor de verplichte herplaatsing in noodsituaties, zoals een massale toestroom van migranten uit een brandhaard.

De verdeelsleutel is gebaseerd op onder meer de omvang van de bevolking en van de economie, en hoeveel vluchtelingen al zijn opgevangen door het land. Voor Nederland zal dan het quotum van 4,35 procent gelden, rekende Brussel voor. Daarmee laat Nederland alleen Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Polen voor zich.

Bovendien wil de commissie dat de lidstaten 20.000 hervestigingsplaatsen aanbieden aan vluchtelingen die zich momenteel buiten Europa bevinden. Nederland zou hiervan 732 moeten opvangen (volgens een verdeelsleutel van 3,66 procent). Het gaat dan bijvoorbeeld om Syriërs in overvolle kampen in Jordanië.

Kritiek zal er zeker komen op deze voorstellen, verwacht Timmermans. Maar hij vindt het niet langer acceptabel dat mensen hun mond vol hebben over het stoppen van de tragedies met bootvluchtelingen op de Middellandse Zee maar stil zijn als er maatregelen moeten worden genomen om er wat aan te doen. Op dit moment vangen maar een paar EU-landen de meeste asielzoekers op.

De EU-landen moeten instemmen met de voorstellen van Brussel voordat ze van kracht gaan. Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben het recht zich te onttrekken aan de herverdeling. Timmermans zei te hopen dat de landen ,,zich solidair tonen met de andere 25 landen”.

Vicepremier Lodewijk Asscher zei vrijdag in een eerste reactie dat Nederland al steeds zijn verantwoordelijkheid neemt met de opvang van asielzoekers. Het kabinet zal de plannen van Brussel goed gaan bekijken, aldus Asscher.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top