dinsdag, november 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Calder in de Rijksmuseumtuinen
Calder in de Rijksmuseumtuinen

Calder in de Rijksmuseumtuinen

  • Nederland
  • Deze zomer zijn de Rijksmuseumtuinen het decor voor veertien sculpturen van Alexander Calder (1898-1976). Nooit eerder was een vergelijkbaar aantal grote werken van Calder in de buitenlucht bijeen. De tentoonstelling duurt t/m 5 oktober en is dagelijks gratis toegankelijk van 9-18 uur.
  • unnamed
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • Rijksmuseum https://www.rijksmuseum.nl https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten pressoffice@rijksmuseum.nl

Calder is zonder twijfel een van de grote uitvinders van de moderne sculptuur. Zijn vroege werk uit de jaren 20 van de vorige eeuw bestaat uit delicate figuren van ijzerdraad. Een bezoek aan de Parijse studio van Mondriaan in 1930 is het keerpunt naar de abstracte kunst. Zijn mobiles, stabiles en standing mobiles, kleurrijk bewegend in de lucht of stevig in de grond bevestigd, hebben de afgelopen eeuw de wereld veroverd. Zijn werk is op grote schaal te zien in musea, tuinen en openbare ruimten. Tot op heden worden wereldwijd tentoonstellingen aan zijn werk en leven gewijd.

Op uitnodiging van het Rijksmuseum maakte Alfred Pacquement, voormalig directeur van het Centre Pompidou in Paris, een selectie van Calders wereldberoemde sculpturen tussen 1950 en 1976, afkomstig van internationale musea en privécollecties.

De tentoonstelling is de tweede in een reeks van vijf jaarlijkse internationale beeldententoonstellingen in de Rijksmuseumtuinen en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij, the Terra Foundation for Amercian Art en een anonieme schenker.

Alexander Calder groeit op in een Amerikaans kunstenaarsgezin. Na een opleiding tot werktuigbouwkundig ingenieur schrijft hij zich in 1923 in op de kunstacademie. Een groot deel van zijn kunstenaarsleven speelt zich afwisselend af in de Verenigde Staten en Frankrijk. Zijn vroege werk bestaat uit delicate kleine figuren van ijzerdraad. Hij ontwerpt speelgoed, sieraden, driedimensionale portretten van vrienden en een bewegend miniatuurcircus waarmee hij met succes optreedt. Een bezoek aan de Parijse studio van Mondriaan in 1930 is het keerpunt naar de abstracte kunst. Zijn draadsculpturen maken plaats voor gekleurde bewegende vormen aangedreven door techniek of de wind. Hij creëert dynamische sculpturen, een compleet nieuwe ontwikkeling in de statische beeldhouwkunst. Marcel Duchamp doopt in 1931 deze kinetische kunstwerken tot mobiles. Met het bereiken van de precaire balans tussen ruimte, vorm en beweging laat Calder zijn ware talent zien.

Naast de mobiles maakt Calder in die tijd ook zijn eerste grote abstracte sculpturen. Deze stabiles, een term bedacht door Jean Arp in 1932, bestaan veelal uit zwarte plaatijzeren bladen die zijn samengebracht tot dynamische structuren. Vanaf de jaren ’50 neemt ook de omvang van de werken toe. In sommige gevallen – de zogenaamde standing mobiles -balanceren bovenop deze beelden bewegelijke elementen.

Mobiles, stabiles en standing mobiles: Calders bekende beeldenfamilies zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling door achttien bruiklenen van museale en privécollecties uit Europa en de Verenigde Staten: veertien buiten en vier binnen. Na de bronzen en fiber figuren van Henry Moore vorig jaar, vormen zij een prachtige setting in de stadse oase rondom het neogotische museumgebouw.

De tentoonstellng Calder in de Rijksmuseumtuinen toont werken van o.a. the Calder Foundation, New York | Pierre Giannada, Martigny | Musée National d’Art Moderne Centre Pompidou, Paris | Middelheim Museum, Antwerp en the UNESCO Works of Art Collection.

Op zondag 29 juni van 14-16 uur houden Alfred Pacquement, samensteller van de tentoonstelling en voormalig directeur van Centre Pompidou in Parijs en Ludo van Halem, conservator 20ste-eeuwse kunst van het Rijksmuseum, een lezing over Alexander Calder en de tentoonstelling.

Een catalogus van de tentoonstelling is verkrijgbaar in het tuinhuis of in de museumshop.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top