zaterdag, oktober 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / CBS: Burgers voelen zich veiliger
CBS: Burgers voelen zich veiliger

CBS: Burgers voelen zich veiliger

  • Nederland
  • Landelijke woordvoering nationale politie Nederland - Het aantal inbraken, overvallen en straatroven is vorig jaar opnieuw fors gedaald. Burgers worden niet alleen steeds minder slachtoffer van veelvoorkomende criminaliteit, ze voelen zich ook veiliger.
  • Politie
  • http://www.politie.nl
  • pers@amsterdam.politie.nl
  • http://www.politie.nl/nieuws/2015/maart/2/00-cbs-burgers-voelen-zich-veiliger.html

Dat blijkt uit de jaarcijfers van ons korps en uit de Veiligheidsmonitor die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceert.

Minder woninginbraken

Ons korps registreerde vorig jaar ruim 70.600 woninginbraken of pogingen daartoe. Dat zijn er ongeveer 16.500 minder dan in 2013. Dit betekent een daling van 19 procent. Het aantal overvallen en straatroven daalde beide met 22 procent.

Ook het gevoel van veiligheid bij de burger verbeterde. Gaf in 2005 nog bijna de helft (49 procent) van de Nederlanders aan zich wel eens onveilig te voelen, vorig jaar was dat het geval bij ruim een op de drie (36 procent). Dat is een daling met ruim een kwart.

Het aantal Nederlanders dat naar eigen zeggen slachtoffer werd van veelvoorkomende criminaliteit nam in de periode van 2005 tot en met 2014 met ruim 30 procent af. In 2005 werden nog bijna drie op de tien Nederlanders (28 procent) slachtoffer van een vorm van VVC, in 2014 was dat afgenomen tot bijna twee op de tien (19 procent).

Platteland veiliger

Burgers op het platteland worden minder vaak slachtoffer van een gewelds-, vermogens- of vandalismedelict dan bewoners van steden. Dit werkt door in het veiligheidsgevoel, zo blijkt uit de CBS-monitor. De Veiligheidsmonitor is een grootschalig jaarlijks onderzoek van het CBS, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie en de gemeenten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top