zondag, januari 20, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Cello Biënnale en EYE gaan samenwerken
Cello Biënnale en EYE gaan samenwerken

Cello Biënnale en EYE gaan samenwerken

  • Nederland
  • Cello & Film, een minifestival in EYE EYE opent het cultureel seizoen met het muzikale filmprogramma Cello & Film. Van 14 t/m 21 september toont EYE stille films begeleid door live cellomuziek, zoals Blackmail van Hitchcock, en premières over cellisten Anner Bijlsma en Ernst Reijseger (Mongools goud). Reijseger geeft voorafgaand aan de voorstelling een kort optreden. In de Arena van EYE zijn er performances van The Cello Box en optredens van de Cello Brigade, een project van conservatoriumstudenten. Cello & Film vindt plaats in samenwerking met het grootste cellofestival ter wereld, de Cello Biënnale Amsterdam, dat van 16 tot 25 oktober 2014 in het Muziekgebouw aan ’t IJ en Bimhuis plaatsvindt. Cello & Film, van 14 t/m 21 september in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl. Cello Biënnale Amsterdam, 16 t/m 25 oktober in Muziekgebouw aan 't IJ & Bimhuis
  • image002
  • EYE
  • eyefilm.nl
  • pers@eyefilm.nl
  • Noot voor de redactie, niet voor publicatie Voor meer informatie en/of beeldmateriaal over Cello & Film in EYE, neem contact op met: Marnix van Wijk Pers & PR-attaché +31 20 – 5891 405 (direct) +31 6 2783 2016 (mobiel) +31 20 – 6833 401 (fax) marnixvanwijk@eyefilm.nl EYE, het filmmuseum IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam Postbus 37767, 1030 BJ Amsterdam eyefilm.nl Voor meer informatie en/of beeldmateriaal van Cello Biënnale Amsterdam neem contact op met: Beschrijving: Beschrijving: http://www.cellobiennale.nl/img/logo.png Claire Reeves Marketing, communicatie en pr-medewerker Cello Biënnale Amsterdam Claire.culturelemarketing@gmail.com t (06) 25091001 www.cellobiennale.nl/pers EYE Pers +31 20 5891 400 (Direct) pers@eyefilm.nl EYE filmmuseum IJpromenade 1, 1031 KT, Amsterdam Postbus 37767, 1030 BJ, Amsterdam eyefilm.nl

EYE zoekt steeds naar nieuwe manieren om stille films uit de collectie te presenteren aan het publiek, op het snijvlak van film en kunst, door samenwerkingen aan te gaan met andere festivals. Als opmaat naar de Cello Biënnale Amsterdam presenteert EYE ditmaal onder andere Blackmail (1929) en Die Teufelkirche (1919), waarvan EYE de proloog restaureerde, begeleid door live cellomuziek.

Programma Cello & Film:

Anner Bijlsma, musicus
Première van dit korte persoonlijke portret van filmmaakster Carine Bijlsma over haar vader, de beroemde cellist Anner Bijlsma.
zondag 14 + zondag 21 sept 15.00

Hitchcocks Blackmail (1929): stille film + live muziek
Hitchcocks vroege thriller is een chanta­geverhaal over een jonge vrouw die gevangen raakt in het net van een afperser. Met live muziek van het trio Made in Amsterdam: Annie Tangberg (cello), Bonno Lange (cello), Jörg Brinkmann (cello).
zondag 14 sept 16.00

Cello en experimentele film
Örs Köszeghy is de jonge Hongaarse cellist in dit bijzondere programma met experimentele film en muziek met onder andere Études Solares van Frank Scheffer en Opus II, III, IV van Walter Ruttmann. Voorafgaand een performance in de Arena van EYE van The Cello Box met Katherina Gross.

dinsdag 16 sept 19.30
Live concert + Kolya
Concert met Tsjechische romantische muziek van Dvorak en Popper, live uitgevoerd door Joris van de Berg (cello) en Martijn Willers (piano).
Aansluitend de Tsjechische film Kolya, over een rokkenjagende cellist die na een schijnhuwelijk opeens voor een jongetje moet zorgen. Op de afterparty om 22.15 speelt de Cello Brigade, een project van conservatoriumstudenten, in de Arena van EYE.
woensdag 17 sept 20.00

Cave of Forgotten Dreams
3D-documentaire van Werner Herzog waarvoor cellist Ernst Reijseger de muziek schreef. Werner Herzog daalt af in een nauwe spleet waar 32.000 jaar geleden de prachtigste grotschilderingen werden gemaakt. Met uiterst zeldzame beelden van de voor het publiek ontoegankelijke grot van Chauvet.
zaterdag 20 sept 12.30

Concert Ernst Reijseger + première: Mongools goud
Voorafgaand aan de première van Mongools goud geeft cellist Ernst Reijseger een kort concert. Aansluitend de première van de nieuwste documentaire van de befaamde filmmaker Thomas Doebele, over de zoektocht van cellist Ernst Reijseger in Mongolië naar het perfecte paardenhaar voor zijn strijkstok.
zaterdag 20 sept 14.30

Cinema Concert: Die Teufelskirche (1919, Hans Mierendorff)
Satan heeft het plan opgevat om drie boerendorpen te vernietigen met de hulp van een boerin die hij heeft verleid. De plaatselijke kerk is het epicentrum van zijn diabolische masterplan, waarmee hij de boerengemeenschap wil ontwrichten. Dit religieuze drama is afkomstig uit de collectie van Jean Desmet, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat en onderdeel uitmaakt van de EYE-collectie. Die Teufelskirche werd bij uitbreng gecensureerd en soms zelfs verboden in sommige steden in Duitsland.
De korte, verloren gewaande, proloog van de film werd onlangs teruggevonden. EYE heeft deze gerestaureerd en is nu voor het eerst weer te zien op het grote doek.

Met live muziek van Amber Doctors van Leeuwen (cello en elektronica).
zondag 21 sept 16.00

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top