woensdag, januari 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Centrale Raad van Beroep stelt vragen aan Hof van Justitie van de EU
Centrale Raad van Beroep stelt vragen aan Hof van Justitie van de EU

Centrale Raad van Beroep stelt vragen aan Hof van Justitie van de EU

  • Europa
  • In zijn verzoek van 24 juni 2013 vraagt de Centrale Raad van Beroep aan het Hof van Justitie van de EU om uitleg van de Europese regels voor het recht op kinderbijslag en AOW van werknemers die in een kleine baan in Duitsland werken.
  • Centrale Raad van Beroep
  • http://www.rechtspraak.nl
  • info@rechtspraak.nl

Het gaat om de vraag of de Europese regels toestaan dat deze werknemer in Nederland geen recht op kinderbijslag hebben of AOW opbouwen terwijl zij in Duitsland daarop ook geen recht hebben.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.

De Centrale Raad van Beroep stelt in drie hoger beroepszaken vragen aan het Hof van Justitie van de EU. Die vragen gaan over de uitleg van de Europese regels voor werknemers die in het ene EU-land (Nederland) wonen en in het andere EU-land (Duistland) werken in een qua uren of beloning “kleine baan”. Op grond van het EU-recht gelden voor het recht op kinderbijslag (“Kindergeld”) en AOW (“Altersrente”) de regels van het werkland (Duitsland). In Nederland krijgen deze werknemers geen kinderbijslag en bouwen zij geen AOW op. In Duitsland zijn werknemers met zo’n kleine baan echter ook bijna helemaal uitgesloten van de sociale zekerheid.

Zij krijgen daarom in Duitsland geen “Kindergeld” en bouwen ook geen “Altersrente” op. Deze werknemers vallen dus tussen de wal en het schip. De Centrale Raad van Beroep vraagt nu aan het Hof of Nederland deze werknemers mag uitsluiten. Weliswaar schrijven de EU-regels voor dat de sociale zekerheid van het werkland van toepassing is, maar de vraag is nu of dit ook opgaat als de werknemer in Duitsland niet verzekerd is omdat de werknemer een qua omvang en/of loon te “kleine baan” heeft. Ook vraagt de Centrale Raad van Beroep aan het Hof of het hierbij van belang is dat deze werknemers zich in Nederland vrijwillig konden verzekeren.

Het gaat in één van deze zaken bijvoorbeeld om een in Nederland wonende moeder die in Duitsland minder dan Euro 400,- per maand verdient als kapster. De Sociale verzekeringsbank beëindigt de kinderbijslag omdat de vrouw in Duitsland werkt. De rechtbank Maastricht vindt dat terecht omdat de vrouw volgens de EU-regels onder de Duitse sociale zekerheid valt. Dat zij in Duitsland – omdat zij een te “kleine baan” heeft – geen recht op “Kindergeld” heeft, maakt niet uit. De Centrale Raad van Beroep wil nu van het Hof weten of dat inderdaad niet uit maakt.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top