maandag, oktober 18, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Collectiebeheersysteem en website voor archeologische vondsten voor Raakvlak Brugge
Collectiebeheersysteem en website voor archeologische vondsten voor Raakvlak Brugge

Collectiebeheersysteem en website voor archeologische vondsten voor Raakvlak Brugge

  • Belgie
  • DEVENTit uit Bunschoten (NL) heeft voor de archeologische dienst van Brugge een collectiebeheersysteem en erfgoedwebsite gerealiseerd.
  • Atlantis_met_puzzlestuk
  • DEVENTit
  • www.deventit.nl
  • pdiermen@deventit.nl
  • Portaal raakvlak

DEVENTit uit Bunschoten heeft voor de Onroerend Erfgoed Dienst (IOED) Raakvlak Brugge (www.raakvlak.be) een modern collectiebeheersysteem met bijbehorende erfgoedwebsite gerealiseerd voor het opbouwen, beheren en beschikbaar stellen van archeologische vondsten. 

Raakvlak Brugge
Raakvlak Brugge is een Intergemeentelijke dienst die gespecialiseerd is in archeologie, bouwkunde en landschappelijk erfgoed voor Brugge en het Ommeland. Raakvlak heeft als werkgebied Beernem, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Torhout en Zedelgem.

De intergemeentelijke dienst voert niet alleen opgravingen uit, maar is ook verantwoordelijk voor de advisering van bouwdossiers en het streven naar het behoud van het archeologische erfgoed. Ook de verwerking van de gegevens na de opgraving en de publiekswerking behoren tot het takenpakket.

Archeologische vondsten
De kerntaak van Raakvlak is het registreren en beschikbaar stellen van archeologische vondsten. Voor het beheer van de informatie is gekozen voor Atlantis, de oplossing voor collectiebeheer en portaalbouw van DEVENTit uit Bunschoten in Nederland.

Opgravingen worden met Atlantis geregistreerd en gedocumenteerd. Van ieder onderdeel worden de geo-referenties vastgelegd en waar van toepassing op een kaart gepresenteerd. Voor de registratie van sites, sleuven en vondsten is een gedetailleerde verzamelingen van kenmerken beschikbaar, alsook een database van referentiemateriaal om de vondsten te classificeren.

Publiekspresentatie vindt plaats via het Atlantis portaal, waarmee via een vitrine met topstukken en een efficiënte zoekfunctie de archeologische schatten ontsloten worden voor het publiek.

Atlantis Erfgoedwebsite
Het Atlantis portaal is opgenomen in een Atlantis Erfgoedwebsite waarmee naast de archeologische collecties ook Raakvlak als organisatie gepresenteerd wordt. Raakvlak kan hiermee zichzelf profileren en het publiek informeren over belangrijke evenementen, nieuws en belangwekkende archeologische vondsten.

Uniforme vormgeving en technologie zorgen voor een optimale integratie van de erfgoedwebsite en het portaal. Daarnaast is het geheel ‘responsive’, wat betekent dat de website en het portaal ook te raadplegen zijn op een breed scala aan apparaten, van desktop tot smartphones en tablets.

Mooi resultaat
‘We zijn heel blij met het resultaat’, zegt Jan Huyghe, archeoloog bij Raakvlak Brugge ‘we kregen veel positieve reacties na de voorstelling aan het grote publiek. Het was een succes.’

Ook DEVENTit is trots op dit resultaat. ‘De ontwikkeling van een collectiebeheersysteem voor archeologische collecties was een lang gekoesterde wens die in vervulling is gegaan. Hiermee komen dit soort oplossingen ook beschikbaar voor andere archeologische diensten’, aldus Peter van Diermen – directeur van DEVENTit - ‘Door een goede interactie tussen vormgevers en Raakvlak is een mooie Erfgoedwebsite ontstaan die de professionaliteit van Raakvlak op een aantrekkelijke manier uitstraalt.’

Over mknol@deventit.nl

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top