dinsdag, juni 2, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Mensen / Commando’s springen van recordhoogte boven Nederland
Commando’s springen van recordhoogte boven Nederland

Commando’s springen van recordhoogte boven Nederland

  • Nederland
  • Commando’s zijn voor het eerst boven Nederland op een hoogte van 25.000 voet uit een vliegtuig gesprongen. Met de succesvolle actie bij Tilburg zijn de Nederlandse C-130 Hercules transportvliegtuigen en hun bemanningen gekwalificeerd voor parachutesprongen vanaf grote hoogte.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/03/12/commando%E2%80%99s-springen-van-recordhoogte-boven-nederland

De kwalificatie was nodig vanwege de vernieuwde cockpit van de C-130’s. Sergeant Bart van het Korps Commandotroepen (KCT): “Commando’s springen vaker van deze hoogte, maar alleen in het buitenland. Boven Nederland heb je normaal een plafond van 18.000 voet, ruim 6 kilometer. Speciaal voor de kwalificatie hadden we vandaag toestemming.” Nederlandse special forces mogen vanaf nu ook boven Nederland trainen op hoogtesprongen uit de C-130.

Zuurstofbegeleider

Vanwege het zuurstofgebrek op die hoogte zijn speciale voorzieningen nodig. Doordat bij het openen van de achterklep de cabinedruk wegvalt, draagt de bemanning zuurstofmaskers. Hiervoor was een zuurstofwagen aan boord en een zuurstofbegeleider van het Centrum voor Mens en Luchtvaart van Defensie. Uiteraard droegen ook de parachutisten een zuurstofmasker.

Laatste moment

De militairen van het Korps Commandotroepen springen van dergelijke grote hoogtes voor zogenoemde HALO (High Altitude Low Opening) en HAHO (High Altitude High Opening)-sprongen. Bij een HALO-sprong opent een commando zijn parachute op het laatste moment. Sergeant Bart: “De para is dan niet te zien op de radar.”

Infiltreren vijandelijk gebied

Bij een HAHO-sprong opent een commando zijn parachute vrijwel direct na het verlaten van het toestel. Sergeant Bart: “HAHO-sprongen zijn bedoeld om ongezien vijandelijk gebied te infiltreren. Dat moet vanaf grote hoogte omdat je alleen dan zwevend een afstand van 50 tot 60 kilometer kan overbruggen.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top