vrijdag, december 6, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / Consumenten sparen gemiddeld voor 4-5 doelen
Consumenten sparen gemiddeld voor 4-5 doelen

Consumenten sparen gemiddeld voor 4-5 doelen

  • Nederland
  • Consumenten sparen gemiddeld 400 euro per maand, voor vakantie, een nieuwe auto, woningonderhoud of onvoorziene uitgaven.
  • Rabobank
  • https://www.rabobank.com
  • info@rabobank.com

De meeste mensen hebben concrete spaardoelen, slechts een op de vier spaart zonder een duidelijke bestemming voor het spaargeld. Gemiddeld hebben consumenten 4 tot 5 spaardoelen.

Dat blijkt uit een spaaronderzoek dat de Rabobank heeft laten uitvoeren onder 1000 consumenten van 18 jaar en ouder met een spaartegoed van minimaal 500 euro. In het bijzonder is gevraagd naar hun spaardoelen en de wijze van sparen daarvoor. Bijna alle consumenten (96%) hebben ten minste één concreet spaardoel, inclusief het potje onvoorzien. De meeste spaarders (82,8 procent) hebben zo’n buffer; het bekende ‘appeltje voor de dorst’. Gemiddeld legden zij in 22 maanden 1094 euro voor dat doel opzij.In bedragen gemeten sparen mensen gemiddeld het meest voor afbetaling koopwoning/hypotheek (3048 euro in 22 maanden); auto (1832 euro) en aanvulling op pensioen (1793). Consumenten sparen periodiek en/of als er geld over is. Beide opties worden ongeveer even vaak genoemd. Het meeste spaargeld komt uit het salaris. Vakantiegeld wordt vaak gebruikt voor vakantie, maar veelal ook voor andere doelen: afbetaling schulden, eerder stoppen met werken, hobby’s en levensonderhoud. De bestemming van een eventuele dertiende maand, winstuitkering, belastingteruggave of schenking/erfenis is zeer gevarieerd. Uit het onderzoek van Rabobank blijkt verder dat consumenten weliswaar verschillende spaardoelen hebben, maar dat zij dat niet op aparte rekeningen onderbrengen. Doen zij dat wel, dan is dat meestal voor langlopende spaardoelen als (klein)kinderen, studie van de kinderen en aanvulling op het pensioen. Voor fiscaal getinte doelen sluiten zij vaker een deposito of fiscaal spaarproduct af. Deposito’s hebben doorgaans een langere looptijd en worden dan ook vooral gebruikt voor doelen op lange termijn.Online spaarpotten Om klanten meer inzicht te geven in de ontwikkeling van hun spaargeld voor afzonderlijke spaardoelen, biedt Rabobank sinds januari 2013 de mogelijkheid om binnen de spaarrekening verschillende spaarpotten aan te maken. Die service blijkt in een behoefte te voorzien. Ruim 40.000 klanten hebben hun spaarrekening inmiddels onderverdeeld in gemiddeld 2-3 spaarpotten.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top