woensdag, september 26, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Copieuze lustrumtentoonstelling Hermitage Amsterdam: Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage
Copieuze lustrumtentoonstelling Hermitage Amsterdam: Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage

Copieuze lustrumtentoonstelling Hermitage Amsterdam: Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage

  • Nederland
  • 6 september 2014 – 1 maart 2015 In het jaar dat de Hermitage Amsterdam haar vijfjarig bestaan aan de Amstel viert, opent op 6 september 2014 de lustrumtentoonstelling Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage. Aan de hand van acht porseleinen en creamware serviezen uit de Hermitage St.-Petersburg worden de bals en banketten van het tsarenhof beleefd. Bezoekers wanen zich te gast, alsof ze in bezit zijn van een keizerlijke uitnodiging, de trappen van het Winterpaleis bestijgen, de etiquetteregels leren, zich opmaken voor het officiële bezoek. Vervolgens maken zij hun entree in de grote zaal waar de serviezen feestelijk staan opgesteld.
  • serviezen_totaal_mix
  • Hermitage Amsterdam
  • http://www.hermitage.nl
  • pressoffice@hermitage.nl

De schitterende serviezen, maar liefst 1034 onderdelen op authentiek gedekte tafels met gedecoreerde tafelstukken, tonen de betoverende grandeur van de banketten die de tsaren hielden. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de exorbitante bal- en banketcultuur, die onder Catharina de Grote (reg. 1762–96, ‘de koningin van de feestelijkheden’) tot een hoogtepunt kwam met honderden gerechten per banket en duizenden balbezoekers. De laatste tsaar Nicolaas II (reg. 1894–1917) en zijn vrouw Alexandra organiseerden de grootste bals, maar waren daarbij zelf zo kort mogelijk aanwezig. Met hun aftreden verdween de bal- en banketcultuur die ooit tot de verbeelding van alle Europese hoven sprak.

Hoogtepunten

Topstukken zijn de serviezen van Catharina de Grote, zoals het Groene Kikkerservies (Wedgwood, Engeland), het ooit bijna duizenddelige Cameeënservies (Sèvres-porseleinfabriek, Parijs, voor het eerst tentoongesteld met verguld zilveren bestek) en het Berlijnse Dessertservies (Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin). Maar ook serviezen van latere tsaren zijn indrukwekkend mooi en betekenisvol vanwege de Europese geschiedenis die er onlosmakelijk mee verbonden is. De serviezen zijn conform de etiquette opgesteld, aangevuld met uitbundige tafeldecoraties, verguld kristallen glaswerk, kandelaars, vazen, gedetailleerd zilverwerk en wandversieringen. Van de serviezen zijn veel uiteenlopende onderdelen te bewonderen, van koelers voor likeurflessen en ijscoupes tot en met peper- en zoutstellen en tafelfiguurtjes aan toe.

De tentoonstelling biedt ook een kijkje in de keizerlijke keuken, waarbij diners met 300 gerechten geen uitzondering vormden. Vooral het dessert was een hoogtepunt en bij uitstek de gang die de rijkdom en verfijnde smaak van de gastheer toonde. Het werd met bijzondere vindingrijkheid geserveerd en rijkelijk versierd. Er is aandacht voor de iconografie en voor de diplomatieke rol van het geven van serviezen en staatsbanketten in de achttiende en negentiende eeuw. De bals en voorstellingen, de roddel en intriges ontbreken niet. Mede aan de hand van citaten uit de mémoires van de Nederlandse Marie Cornélie van Wassenaer Obdam worden de uitspattingen aan het Russische hof beschreven. Zij was in het gevolg van Anna Paulowna en de latere koning Willem II in 1824 te gast in het Winterpaleis.

Verrassend slot is het nooit eerder gebruikte, noch tentoongestelde servies dat door het Hongaarse volk in 1949 aan Stalin werd geschonken. Het illustreert de diplomatieke rol die serviezen ook in de twintigste eeuw speelden.

Collectie

Niet eerder is zo veel porseleinen serviesgoed uit de Hermitage St. Petersburg in Nederland te zien geweest. Haar rijke collectie Europees porselein telt meer dan 15.000 delen, aangeschaft door of geschonken aan de tsarenfamilie tussen 1745 en de jaren voor de Eerste Wereldoorlog. De vaak unieke stukken zijn geproduceerd door toonaangevende porseleinfabrieken als Meissen, Sèvres, Gardner en Wedgwood en gedecoreerd op het allerhoogste artistieke niveau.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top