vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Mensen / Cor Lamers nieuwe voorzitter Nederlandse delegatie naar Comité van de Regio’s
Cor Lamers nieuwe voorzitter Nederlandse delegatie naar Comité van de Regio’s

Cor Lamers nieuwe voorzitter Nederlandse delegatie naar Comité van de Regio’s

  • Nederland
  • Cor Lamers, burgemeester van Schiedam, is per 11 februari 2015 de nieuwe voorzitter van de Nederlandse delegatie naar het Comité van de Regio's (CvdR). Hij neemt het voorzitterschap over van Wim van den Donk, de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant. Cor Lamers wil tijdens zijn voorzitterschap sterk inzetten op de inhoud: EU-wetgeving die beter uitvoerbaar is voor decentrale overheden en meer strategische adviezen van het CvdR.
  • VNG
  • http://www.vng.nl
  • informatiecentrum@vng.nl
  • http://www.vng.nl/persberichten/15-02-12/cor-lamers-nieuwe-voorzitter-nederlandse-delegatie-naar-comite-van-de-regios

Doel van het CvdR

Het Comité van de Regio’s bestaat uit lokale en regionale vertegenwoordigers uit de Europese Unie. Het is de spreekbuis van decentrale overheden in Brussel. De voornaamste opdracht van het CvdR is om in het Europese besluitvormingsproces de decentrale overheden uit de Europese Unie te vertegenwoordigen en hun belangen te behartigen. Het CvdR doet dit door adviezen op te stellen voor de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement.

Sterkere Nederlandse delegatie naar Brussel

Cor Lamers gaat zich inzetten voor beter uitvoerbare EU-wetgeving voor decentrale overheden. Lamers: ‘De Europese Unie is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor Nederlandse decentrale overheden. Gemeenten en provincies moeten Europese wet- en regelgeving uitvoeren en kunnen vanuit hun ervaring en expertise een nuttige inbreng leveren voor uitvoerbare wetgeving. Dit vraagt ook om meer en betere betrokkenheid van de Nederlandse decentrale overheden bij het Europese besluitvormingsproces.’ Om dit te bereiken wil hij de vakinhoudelijke inbreng van het CvdR en zijn adviezen nog meer centraal gaan stellen. Hij vindt het verder belangrijk om een sterke bestuurlijke link te creëren tussen de Nederlandse delegatie met de Haagse en Brusselse arena. Hiervoor is ook een sterkere band nodig tussen de Nederlandse delegatie en de koepelverenigingen VNG en IPO.

Het voorzitterschap van de Nederlandse delegatie naar het CvdR wisselt per tweeënhalf jaar. Eind juni 2017 draagt Cor Lamers het voorzitterschap weer over aan een lid van de provinciale afvaardiging van de delegatie.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top