dinsdag, januari 25, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Daling gebruik contant geld zet voort
Daling gebruik contant geld zet voort

Daling gebruik contant geld zet voort

  • Nederland
  • Ook in 2012 betaalden Nederlanders weer vaker dan voorheen met de pinpas. Sinds 2010 is het aantal pinbetalingen gegroeid van 2,2 miljard naar 2,5 miljard en de totale pinwaarde nam toe van EUR 81 miljard naar EUR 84 miljard.
  • DNB
  • http://www.dnb.nl
  • info@dnb.nl
  • http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/nieuws-2013/dnb292818.jsp
  • Grafiek-1-geld-klein_tcm46-292816

Dat consumenten weer meer en vaker zijn gaan pinnen is hand in hand gegaan met een verdere daling in het gebruik van contant geld, zo blijkt uit de resultaten van het jaarlijkse onderzoek van DNB naar het gebruik van contant geld in Nederland. Het aantal contante betalingen aan de toonbank is in drie jaar tijd gedaald van 4,4 miljard naar 3,8 miljard en de totale contante waarde nam af van 53 miljard naar 47 miljard.

De veranderende betaalgewoontes zijn goed zichtbaar in de aandelen van de betaalmiddelen in het totale aantal en waarde van alle betalingen aan de kassa. Hoewel contant geld nog altijd een belangrijke rol speelt, is het belang ervan de afgelopen drie jaar aanzienlijk gedaald. In 2012 rekenden consumenten 59% van al hun betalingen af met contant geld, terwijl dit in 2010 nog 65% was. Het gebruik van de pinpas nam juist toe, van 32% naar 39%. In termen van waarde heeft de pinpas het contante geld al gepasseerd, maar ook hier wint zij nog altijd terrein.

Opmerking: de cijfers omtrent het gebruik van contant geld zijn afkomstig van de jaarlijkse DNB onderzoeken. De pinpas en chipknip cijfers zijn afkomstig van Currence en de creditcard schattingen komen uit de reguliere DNB statistieken.

Ook de allerkleinste betalingen steeds vaker gepind

Van oudsher gebruiken consumenten hun pinpas vooral voor de wat hogere bedragen, terwijl de kleinere aankopen juist vaker contant worden betaald. Sinds enkele jaren is dit geleidelijk aan het veranderen. Uit het DNB onderzoek blijkt dat consumenten in 2012 79% van al hun betalingen van EUR 5 of minder contant afrekenden. Dat is 3 procentpunt minder dan in 2010. Het aandeel van de pinpas voor deze allerkleinste aankopen is juist gestegen, van 11% in 2010 naar 16% in 2012.

Op naar contantloze winkels?

In een aantal steden in Nederland kan in bepaalde winkels niet meer met contant geld worden betaald, maar alleen met een pinpas. Uit het DNB onderzoek blijkt dat 43% van de respondenten in principe vindt dat geen enkele winkel contant geld mag weigeren. Als belangrijkste reden noemen zij dat contant geld een wettig betaalmiddel is waarmee altijd en overal betaald moet kunnen worden. Toch zou bijna de helft van deze groep het kunnen accepteren als bepaalde winkels in hun buurt dit uit veiligheidsredenen zouden doen.

Zoals blijkt uit het zojuist verschenen DNBulletin “Maatschappij kan nog niet zonder contant geld”, staat ook DNB voor een veilig betalingsverkeer. Ook moet betalen betrouwbaar en efficiënt zijn. Omdat pinnen over het algemeen goedkoper en veiliger is dan contant betalen, staat DNB in beginsel niet afwijzend tegenover experimenten met contantloze winkels. Wel vindt DNB het belangrijk dat contant geld goed toegankelijk en bruikbaar blijft. DNB is daarom niet voor het op grotere schaal weigeren van contante betalingen, zodat consumenten de keuze blijven houden om contant te betalen.

Voor alle uitkomsten van het DNB onderzoek naar het gebruik van contant geld in Nederland in 2012, klik op de download naar de Factsheet “Contante betalingen geteld 2012”.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top