dinsdag, november 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Daniel Gordon – Shadows, Patterns, Pears
Daniel Gordon – Shadows, Patterns, Pears

Daniel Gordon – Shadows, Patterns, Pears

  • Nederland
  • Op 12 september opent Foam haar deuren voor de tentoonstelling Shadows, Patterns, Pears van de Amerikaanse kunstenaar Daniel Gordon (1980 Boston, VS). Gordon is de winnaar van de Foam Paul Huf Award 2014, een prijs die Foam jaarlijks toekent aan een veelbelovende jonge internationale fotografen jonger dan 35 jaar. De tentoonstelling toont een selectie van kleurrijke portretten en stillevens, gecreëerd en gefotografeerd tussen 2010 en 2014.
  • artichokes and oranges 2013 c daniel gordon courtesy of wallspace new york
  • FOAM Fotografiemuseum
  • http://www.foam.org
  • foam@foam.org
  • http://www.foam.org/press/2014/daniel-gordon
  • spring onions 2013 c daniel gordon courtesy of wallspace new york_Thu...

De keuze van de internationale jury voor Daniel Gordon als winnaar was unaniem. Zijn werk is gebaseerd op de klassieke genres van het stilleven en het portret, thema’s die in alle stromingen van de kunstgeschiedenis voorkomen. De jury stelde: “Gordon vertegenwoordigt een generatie voor wie het gebruik van beelden van het internet vanzelfsprekend is. Hij heeft een unieke manier gevonden om van bestaand beeldmateriaal driedimensionale collages te maken die hij vervolgens fotografeert. We zijn verheugd zijn zeer originele en kleurrijke werk te mogen onderscheiden. Gordon verdient het absoluut om toegevoegd te worden aan de lijst van Foam Paul Huf Award winnaars, die hard op weg is de ‘who’s who’ van de hedendaagse fotografie te worden.”

Hergebruik is fundamenteel in het artistieke proces van Daniel Gordon. Hij vindt beelden op het internet, vervolgens print hij deze beelden en assembleert ze in driedimensionale tableaus met een schaar en lijm. Hij fotografeert deze composities met een 8×10 inch camera. De fotografische beelden worden verknipt en de verschillende delen (waaronder achtergrondpatronen en lichaamsdelen) zijn voor gebruik in toekomstige werken. Met deze ‘cut-and-paste’ techniek creëert Gordon vormen die te herleiden zijn tot de rijke geschiedenis van de fotografie en collage terwijl er ook de invloeden te zien zijn van geschilderde portretten en stillevens (denk bijvoorbeeld aan: de gezichten van Arcrimboldo en stillevens van Matisse). De versmelting van gefragmenteerde onderdelen en diverse geschiedenissen vormt een ontwrichte werkelijkheid, een eigentijds portret, waar verschillende perspectieven, profielen en mensen worden samengevoegd tot een onlogisch geheel.

Daniel Gordon

Daniel Gordon (1980 Boston, MA; opgegroeid in San Francisco, California, USA) behaalde een Bachelor of Arts van Bard College in 2004 en een Master of Fine Arts aan de Yale School of Art in 2006. Zijn werk was onderdeel van de groepstentoonstellingen: New Photography (2009) in the Museum of Modern Art in New York en Greater New York (2010) in MoMA PS1. Hij publiceerde de boeken: Still Lifes, Portraits, and Parts (Mörel, 2013), Flowers and Shadows (Onestar Press, 2011) en Flying Pictures (powerhouse Books, 2009). Daniel Gordon wordt vertegenwoordigd door Wallspace in New York. Hij woont en werkt in Brooklyn, New York.

Foam Paul Huf Award

De Foam Paul Huf Award is ingesteld ter ere van de speciale band van Foam met de Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002). Paul Huf stond bekend om zijn vernieuwende stijl van fotograferen en hij was in 2001 persoonlijk betrokken bij de oprichting van het Amsterdamse fotografiemuseum Foam.

De tentoonstelling Shadows, Patterns, Pears is van 12 september tot en met 2 november 2014 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top