vrijdag, juli 10, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Dat heb ik helemaal niet gezegd!?
Dat heb ik helemaal niet gezegd!?

Dat heb ik helemaal niet gezegd!?

  • Nederland
  • mr. Mark Broere, 2015, Bonjo Verbalisant: "Dus jij noemde mijn collega een lelijke vent?" Verdachte: "Ik zei dat je er lelijk uitziet met zo'n pet." Verbalisant: "Maar m'n collega draagt zo'n pet, dus je noemt hem lelijk." Verdachte: "Maar het is toch ook een lelijke pet?" Vervolgens staat in het proces-verbaal dat de verdachte een agent een lelijke vent heeft genoemd.
  • Haans Advocaten
  • http://www.haansadvocaten.nl
  • info@clickr.nl

Een verbalisant vraagt je na een verhoor het proces-verbaal door te nemen en te ondertekenen. Wanneer jij jouw verklaring doorleest, merk je dat het verhaal in het proces-verbaal niet volledig aansluit op wat je zojuist hebt verklaard. De door jou zo zorgvuldig gekozen woorden lijken nu eerder op een belastende verklaring… Wat nu?

Je zal niet de eerste zijn bij wie bepaalde woorden worden verdraaid waardoor ze de broodnodige nuance verliezen, maar je bent ook zeker niet de laatste. Hoewel wettelijk staat vastgelegd dat de verklaring van de verdachte zoveel mogelijk in zijn eigen woorden moet worden opgeschreven, kan het zijn dat een sluwe agent jou woorden in de mond probeert te leggen. Het kan natuurlijk ook onkunde van de verbalisant zijn. We kennen allemaal die oude agent die op zoek moet naar elke letter op het toetsenbord en die ook nog eens maar twee van zijn vingers weet te gebruiken. Deze agent heeft het al lastig genoeg met het typen zelf, laat staan het juist weergeven van wat er is gezegd. Maar het is wel van cruciaal belang dat jouw woorden juist worden weergegeven, de rechter zal dat verhaal namelijk als uitgangspunt nemen.

Hierbij moet worden opgemerkt dat er grofweg twee manieren zijn waarop jouw verhaal op papier wordt gezet. Ten eerste de monoloog, waarbij de vragen niet worden opgenomen maar alleen jouw verklaring als een lopend verhaal wordt gepresenteerd. Ten tweede de vraag-antwoord methode, waarbij de vragen en jouw antwoorden expliciet worden weergegeven. Uit onderzoek is gebleken dat de laatste methode de meest gunstige is en jouw antwoorden het best weergeeft. Gelukkig wordt deze methode in de praktijk ook het meest toegepast. Het is bij deze methode wel van belang dat je niet alleen let op het correct weergeven van de door jou gegeven antwoorden, maar ook dat alle gestelde vragen in het proces-verbaal zijn opgenomen. Het kan namelijk gebeuren dat verbalisanten enkele vragen weglaten. Dit zorgt er niet alleen voor dat de opbouw van het verhoor ‘hak op de tak’ is, ook geeft het niet jouw volledige verhaal weer.

Daarnaast kan het voorkomen dat je bij het doorlezen merkt dat je bepaalde woorden zou hebben uitgesproken, die je toch echt niet hebt gezegd. Onderteken in dat geval de verklaring niet! Maak daarbij de opmerking dat wat er in het proces-verbaal staat niet klopt en zorg dat de agent alsnog jouw opmerking in het proces-verbaal zet. Geef desnoods per regel aan wat niet overeenkomt met jouw woorden. Als de agent weigert het proces-verbaal aan te passen, blijft het belangrijk jouw verklaring niet te ondertekenen. Wanneer jij jouw verklaring ondertekend hebt neemt de rechter jou niet meer serieus als je later beweert dat het een onjuiste weergave is van jouw verklaring.

Hoe dan ook, neem het proces-verbaal kritisch door, want voor je het weet sta je door het handigheidje of de onkunde van de agent met 1-0 achter. Voorkom dat je in de rechtszaal de woorden van de titel van dit stuk moet uitspreken!

Bron: www.haansadvocaten.nl

Over ClickR

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top