dinsdag, oktober 19, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Business & Ondernemerschap / De 5 p’s van duurzaam ondernemen
De 5 p’s van duurzaam ondernemen

De 5 p’s van duurzaam ondernemen

  • Nederland
  • Duurzaam ondernemen; wat is het en hoe kan het worden bewerkstelligd?
  • Berendsen
  • http://www.berendsen.nl/
  • carvalhonina44@gmail.com

Duurzaam ondernemen wordt een steeds populairdere trend. Veel bedrijven hebben het als doel opgenomen in hun toekomstvisie. Maar wat is het precies en waar moet je op letten als je duurzaam wilt ondernemen? Duurzaam ondernemen wordt gezien als winst nastreven waarbij daarnaast ook rekening wordt gehouden met de invloed op mens en milieu. Duurzaam ondernemen kan bewerkstelligd worden aan de hand van de Triple P: People, Planet en Prosperity oftewel mens, milieu en welvaart. Vaak worden Peace en Partnership ook nog toegevoegd aangezien volgende de VN duurzame veranderingen niet mogelijk zijn zonder vrede en partners.

People
Hoe behandel je je werknemers? Hoe wordt er gezorgd voor een veilige en gezonde werkomgeving? Wordt iedereen gelijk behandeld? Hoe zijn de omstandigheden waarin de producten worden gemaakt? Dit zijn vragen waarmee je je bezig kan houden als je streeft naar een duurzamere onderneming. Organiseer bijvoorbeeld een cursus over welzijn en een gezonde levensstijl voor werknemers om ze te stimuleren.

Planet
Wat zijn de effecten van jouw bedrijf op de planeet? Hoe kan dit gereduceerd worden? Hoe verminder je vervuiling en afval? Kan je bepaalde dingen hergebruiken of recyclen? Hoe kan het energiegebruik verlaagd worden? Een voorbeeld is om oude bedrijfskleding en ander oud textiel te doneren zodat het gerecycled kan worden. Of te investeren in een warmtewisselaar om warmte terug te winnen. Een bekende speler op het gebied van duurzaam ondernemen als het gaat om bedrijfskleding is Berendsen.

Prosperity
Wat voor economische invloed heeft jouw onderneming op de omgeving? Wordt er bijgedragen aan werkgelegenheid in de buurt? Helpt de onderneming mee aan welvaart? Hoe kan je innovatief bijdragen aan duurzaamheid? NoFoodWasted BV heeft bijvoorbeeld een afgeprijsde app ontwikkeld waarmee voedselverspilling in supermarkten gereduceerd wordt.

Partnerships
Hoe is de band met verschillende stakeholders? Denk hierbij aan investeerders, leveranciers of klanten. Maar ook de overheid, opinieleiders en belangenorganisaties horen in dit rijtje thuis. Hoe worden ze bij het bedrijf betrokken? Hoe zorg je voor een goede, heldere communicatie? Cordaid, bijvoorbeeld, werkt regelmatig samen om problemen in ontwikkelingslanden aan te pakken. Zo hadden ze het project Urban Change Lab in samenwerking met onder andere Nyenrode Business Universiteit met als doel om business plannen te maken voor duurzame ontwikkeling in sloppenwijken.

Peace
Hou je je aan alle regels? Hoe wordt er gereageerd op klachten? Hoe kijken anderen tegen jou aan? Worden de gedragscodes binnen de sector nageleefd? Een goed voorbeeld hiervan is Fair Wear Foundation, een organisatie dat verschillende bedrijven die in de Europese textielindustrie werkzaam zijn bij elkaar brengt om samen te streven naar betere arbeidsomstandigheden.

Duurzaam ondernemen is niet zomaar even iets wat je in een dag heb geregeld. Het is een proces waar elke dag aan gewerkt dient te worden. Er moeten afwegingen en keuzes gemaakt worden. De 5 p’s zijn een goed framework om mee te beginnen.

Over BerendsenBedrijfskleding

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top