dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / De belangrijkste punten bij EHBO
De belangrijkste punten bij EHBO

De belangrijkste punten bij EHBO

  • Nederland
  • EHBO staat natuurlijk voor Eerste Hulp Bij Ongelukken.
  • G4S
  • sannevermeulen1983@hotmail.com
  • Als je een EHBO cursus hebt gedaan en EHBO wilt aanbieden aan een slachtoffer zijn er veel dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Wat zijn deze factoren en? Hoeveel gevaar loop je zelf?EHBO staat natuurlijk voor Eerste Hulp Bij Ongelukken.

Als je een EHBO cursus hebt gedaan en EHBO wilt aanbieden aan een slachtoffer zijn er veel dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Wat zijn deze factoren en? Hoeveel gevaar loop je zelf?

De 5 punten

Wanneer je geconfronteerd wordt met een ernstige aandoening of een groot ongeval, dan wilt u natuurlijk dat u zo snel mogelijk hulp kunt aanbieden. Iedere situatie is anders, maar als je je aan de 5 belangrijke punten van EHBO houdt is de kans voor succes een heel stuk hoger.

  1. Let op gevaar
  2. Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert
  3. Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting
  4. Zorg voor professionele hulp
  5. Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit

Let op gevaar

Natuurlijk moet je niet zomaar naar het ongeluk rennen om het slachtoffer te helpen: let eerst op je eigen veiligheid! Anders zijn er straks misschien wel twee of meer slachtoffers. Zorg dus eerst dat u en de omstanders geen verder risico lopen. Als dit wel het geval is, probeer dan het gevaar te verwijderen.

Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert

Voor dat je effectief kunt helpen, moet je weten wat er gebeurd is en wat het slachtoffer mankeert. Kan het slachtoffer niet meer spreken? Kijk dan eens rond in de omgeving. Misschien kunnen de omstanders je ook wel meer vertellen.

Kijk vervolgens naar de vitale functies van het slachtoffer: het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop. Als deze drie functies in orde zijn kan er gekeken worden naar verder letsel.

Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting

Het is vaak het geval dat het slachtoffer in paniek is na een ongeval. Stel hem daarom gerust om zo gemakkelijker te werk te gaan. Het is belangrijk dat je oogcontact maakt met het slachtoffer. Stel je even voor en hou het hoofd koel. Als het slecht weer is kun je het slachtoffer een paraplu of een jas geven. Hij mag namelijk niet onderkoeld raken.

Zorg voor professionele hulp

Verlaat het slachtoffer niet en zorg dat een omstander de professionele hulp inschakelt. Informeer daarna over de reistijd en welke hulp komt. Is er geen andere mogelijkheid? Dan moet je zelf de hulp inschakelen. Denk hierbij aan je naam, de locatie, wat er is gebeurd, het aantal slachtoffers en de situatie van het slachtoffer.

Help het slachtoffer op de plaats waar hij ligt of zit

Door het verplaatsen van het slachtoffer kan het letsel verergerd worden. Om die reden is het dus het beste om het slachtoffer gewoon plaatselijk te helpen. Alleen als het echt niet anders kan, kan het slachtoffer verplaatst worden. De verplaatsing kan het beste gedaan worden met de Rautek techniek.

Over sannevermeulen

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top