dinsdag, augustus 4, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / De dijkdoorbraak van Jan Asselijn te zien in het Rijksmuseum
De dijkdoorbraak van Jan Asselijn te zien in het Rijksmuseum

De dijkdoorbraak van Jan Asselijn te zien in het Rijksmuseum

  • Nederland
  • Vanaf vandaag is de nieuwste aanwinst, De doorbraak van de Sint-Anthonisdijk bij Amsterdam van de 17de-eeuwse schilder Jan Asselijn, te zien. Het grote schilderij, recentelijk verworven op Tefaf, wordt getoond te midden van een presentatie prenten rondom hetzelfde thema.
  • unnamed
  • Rijksmuseum
  • https://www.rijksmuseum.nl
  • pressoffice@rijksmuseum.nl
  • https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/de-dijkdoorbraak-van-jan-asselijn-te-zien-in-het-rijksmuseum

De aankoop van het schilderij is mogelijk gemaakt dankzij het Scato Gockinga Fonds / Rijksmuseum Fonds, de Turing Foundation en een anonieme schenker. Ook hoofdsponsor ING heeft ter viering van de 10-jarige relatie met het Rijksmuseum bijgedragen aan de verwerving.

1651 was een slecht jaar: in februari en maart trof het noodweer de Nederlandse kust, waarbij duizenden mensen omkwamen. En op 4-5 maart sloeg de Sint-Pietersvloed toe. Deze springvloed zette een groot deel van Amsterdam en omgeving onder water. Verschillende dijken, die Amsterdam aan de oostkant tegen de Zuiderzee beschermden, braken door. Eén daarvan was de Sint-Anthonisdijk. De ramp maakte diepe indruk, ook op verschillende kunstenaars. Ooggetuige Jan Asselijn schilderde verschillende versies van de ramp waarvan deze recente aanwinst van het Rijksmuseum de meest dramatische is.

Het schilderij De doorbraak van de Sint-Anthonisdijk wordt getoond in een kleine presentatie over de dijkdoorbraak. Te zien is een tekening van Jan van Goyen (1596-1656) en een aantal etsen van Pieter Nolpe (ca. 1613-1653) en Roelant Roghman (1627-1692) uit de collectie van het Rijksmuseum.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top