dinsdag, november 20, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / DE EERSTE WERELDOORLOG in steendruk
DE EERSTE WERELDOORLOG in steendruk

DE EERSTE WERELDOORLOG in steendruk

  • Nederland
  • Van 27 september 2014 t/m 26 april 2015 is in het onlangs fors uitgebreide Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard de expositie DE EERSTE WERELDOORLOG in steendruk te zien.
  • Daddy, what did you do in the great war
  • Nederlands Steendrukmuseum
  • www.steendrukmuseum.nl
  • info@steendrukmuseum.nl
  • Van 27 september 2014 t/m 26 april 2015 is in het onlangs fors uitgebreide Nederlands Steendrukmuseum te Valkenswaard de expositie DE EERSTE WERELDOORLOG in steendruk te zien.
  • PB EERSTE WERELDOORLOG in steendruk

Niet eerder is het affiche voor oorlogsdoeleinden zo groots ingezet als tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914 – 1918. Het groeit in alle deelnemende landen uit tot hèt ultieme communicatiemiddel en ‘wapen’. De expositie toont samen met andere aan deze wereldoorlog gerelateerde steendrukken als speelkaarten, kunstlitho’s en spotprenten, een indringende selectie affiches uit België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Nederland en de Verenigde Staten.  Deze geven een indrukwekkend beeld hoe de bevolking van die landen werd opgeroepen mee te doen aan deze oorlog, deze materieel en moreel te ondersteunen en de beeldvorming in het thuisland en toenmalige koloniën te beïnvloeden. Veel affiches zijn ontworpen door kunstenaars van klinkende naam.

Nederlandse spotprenten en Belgische vluchtelingen

Nederland verklaarde zich neutraal. De regering vroeg de media terughoudend te zijn in de berichtgeving. O.a. De Nieuwe Amsterdammer, De Notenkraker en De Telegraaf negeerden deze oproep. Kunstenaars als Albert Hahn, Louis Raemaekers, Jan Sluiters, Piet van der Hem en Willy Sluiter stelden de oorlog, de misstanden en wreedheden fel aan de kaak. Eén miljoen Belgische vluchtelingen staken de Nederlandse grens over; ruim 100.000 bleven tot het einde van de oorlog. Voor hen, maar ook de achterblijvende noodlijdende bevolking van België en Frankrijk werden acties opgezet. Vooral kunstmanifestaties waarvan de opbrengst aan hen ten goede kwam. Kunstenaars als Jan Toorop en Leo Gestel, maar vooral de gevluchte Belgische kunstenaar Alfred Ost ontwierpen hiervoor diverse fraaie affiches die ook in deze expositie zijn opgenomen.

Internationale samenwerking

De expositie is samengesteld door het Nederlands Steendrukmuseum met bruiklenen van In Flanders Fields (Ieper, B), Nationaal Museum van de Speelkaart (Turnhout, B.), Nederlands Persmuseum, Historische Drukkerij Turnhout (B.) en uit diverse privécollecties. Het museum is het Coöperatiefonds Rabobank De Kempen, Cultuurfonds Gemeente Valkenswaard, Prins Bernhard Cultuurfonds, onze sponsors, donateurs en vrienden bijzonder erkentelijk voor het mogelijk maken van deze expositie.

Geen toeslag

Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie als het museum waar de bezoeker kennis maakt met de in 1798 door Alois Senefelder uitgevonden steendruk of lithografie. Mondiaal gezien biedt het museum de bezoeker het meest complete overzicht van de geschiedenis daarvan.  Adres: CAROLUS Gebouw, Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Openingstijden: dinsdag  t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Entree: 4 t/m 14 jaar €  4,00; 15 t/m 64 jaar, € 5,00 en 65+ en CJP  € 4,50. Museumjaarkaart: gratis.

Over NSM

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top