vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / De Europese Dag voor gelijke beloning vraagt aandacht voor de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen
De Europese Dag voor gelijke beloning vraagt aandacht voor de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen

De Europese Dag voor gelijke beloning vraagt aandacht voor de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen

  • Europa
  • Voor het tweede jaar op rij valt de Europese dag voor gelijke beloning op de laatste dag van februari. Die dag is gekozen om duidelijk te maken dat vrouwen de eerste twee maanden van het jaar eigenlijk voor niets werken, gezien het grote verschil in inkomen tussen mannen en vrouwen. Het gemiddelde inkomensverschil is in de afgelopen jaren nauwelijks gedaald en bedraagt in Europa nog steeds rond 16%.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/justice/140228_nl.htm

Lichte verbetering

Sinds de eerste “dag van de gelijke beloning” in 2011 is deze loonkloof voorzichtig gedaald van 17,5 tot 16,4%.

Het evenement werd toen op 5 maart gehouden, ter illustratie van het feit dat vrouwen in het jaar daarvoor de eerste 65 “voor niets” hadden gewerkt. De tweede dag vond plaats op 2 maart 2012 en de derde op 28 februari 2013.

De lichte verbetering in de afgelopen vier jaar echter is vooral toe te schrijven aan de economische crisis, die een groter effect heeft gehad op bepaalde, door mannen gedomineerde sectoren, zoals de bouw, en niet aan een betere salariëring van vrouwen.

Obstakels opruimen

Ook het gebrek aan transparantie van loonstelsels en aan duidelijkheid over de wettelijke definitie van het begrip gelijkwaardig werk stond een betere beloning en betere arbeidsvoorwaarden voor vrouwen in de weg.

Uit een recent rapport over de toepassing van de EU-regels over gelijke beloning van mannen en vrouwen blijkt dat werknemers vaak niet over voldoende informatie beschikken om met succes aanspraak te kunnen maken op een gelijk loon, bijvoorbeeld omdat geen gegevens worden verstrekt over de salarissen van de verschillende categorieën werknemers.

Met meer transparantie op dit gebied zouden vrouwen hun salaris makkelijker kunnen vergelijken met dat van mannen. De Commissie werkt momenteel aan een nieuw initiatief dat moet bijdragen tot gelijke beloning voor gelijk werk, een grondbeginsel van de EU.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top