dinsdag, oktober 19, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Energie & Milieu / De fossiele schandalen van ING
De fossiele schandalen van ING

De fossiele schandalen van ING

  • Nederland
  • Van een omstreden kolencentrale in Indonesië tot een oliepijplijn dwars door het gebied van inheemse Amerikanen: ING investeert wereldwijd in grote fossiele projecten. Het Nederlandse bedrijf draagt daarmee bij aan de schending van mensenrechten en klimaatverandering.
  • Greenpeace
  • info@greenpeace.nl

Lekkages

Door een nieuwe pijplijn van North Dakota tot Illinois moeten straks 450.000 vaten olie per dag stromen. De pijplijn loopt dwars door het Standing Rock-reservaat van de Sioux-stam en onder de Missouri-rivier. Volgens de Sioux worden bij de aanleg begraaf- en gebedsplaatsen beschadigd. Ook wordt gevreesd voor lekkages die de rivier zouden vervuilen. Zo’n lekkage is zeker niet onwaarschijnlijk: in de VS waren er dit jaar alleen al 220 substantiële olielekken door aangetaste pijplijnen.

 

Protest tegen de Dakota Access-pijplijn

Verwonde arm

De Standing Rock Sioux en hun medestanders proberen al maandenlang op vreedzame wijze de aanleg van de pijplijn tegen te houden. De autoriteiten echter reageren met geweld. Eind november werd een jonge vrouw bestookt met rubber kogels en een granaat. Ze verloor hierdoor bijna haar linkerarm. ING, die bijna €250 miljoen in het project heeft geïnvesteerd, zegt bekend te zijn met de protesten, maar ziet vooralsnog geen reden om zich uit het project terug te trekken. Ook ABN AMRO is bij het project betrokken, met een investering van €45 miljoen.

Kolencentrale in Indonesië

Een tweede zeer omstreden project dat ING financiert, is de bouw van een kolencentrale op Java in Indonesië. Die centrale moet gebouwd gaan worden naast een in 2012 opgestarte kolencentrale in Cirebon. De lokale bevolking protesteert al jaren tegen beide centrales, maar naar hun bezwaren wordt niet geluisterd. De milieu-effecten van de centrales zijn niet eens onderzocht. De luchtvervuiling in het gebied is nu al zorgwekkend hoog. Een extra kolencentrale zal dat alleen maar verergeren.

 

Anti-kolenbijeenkomt in Cirebon

Fossiele investeringen

De projecten in North-Dakota en Cirebon zijn niet alleen nadelig voor de lokale bevolking, ze vormen ook een grote bedreiging voor het klimaat. Terwijl wereldwijd overheden, burgers en bedrijven alles op alles zetten om klimaatverandering te bestrijden, financiert ING doodleuk nieuwe fossiele projecten. De Nederlandse bank weet maar al te goed dat alle nog onaangeboorde olie, gas en kolen in de bodem moeten blijven, willen we de aarde deze eeuw met niet meer dan 1,5 graad laten opwarmen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top