vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / De geschiedenis van de Amsterdamse grachten
De geschiedenis van de Amsterdamse grachten

De geschiedenis van de Amsterdamse grachten

  • Nederland
  • De Amsterdamse grachten; wij houden ervan! Maar hoe en wanneer zijn ‘onze’ grachten eigenlijk ooit ontstaan? En met welk doel? Wij hebben dit – en nog véél meer – voor u uitgezocht.
  • Amsterdam oud
  • NAUPAR
  • www.boothuren.amsterdam
  • webteam@naupar.com

Het ontstaan van Amsterdam
U kunt het zich misschien niet voorstellen, maar Amsterdam was honderden jaren geleden niet meer dan een drassig, aan het IJ gelegen veengebied. Rond 1250 kwam daar verandering in; men ging op zoek naar een veiliger gebied om zich te vestigen en niet veel later werd de Dam gebouwd. In 1250 is Amsterdam gesticht.

Het verdedigen van de stad
De voornaamste reden voor het creëren van de eerste grachten was de stadsverdediging. De grachten hebben namelijk niet altijd binnen de stadsmuren gelegen. Pas na diverse stadsuitbreidingen, kwamen deze zogenoemde ‘verdedigingsgrachten’ binnen de stadsmuren te liggen.

Nieuwe functie: transport!
Hoewel de verdedigingsgrachten door de stadsuitbreiding hun functie verloren, kregen ze hier wel een nieuw doel voor terug. Namelijk de transport van koopmansgoederen. Rijke handelaren verzonden hun kostbare goederen via de grachten naar de haven en vandaaruit bereikten ze de rest van de wereld. Op deze manier kwam er veel geld binnen voor de stad.

De hoofdgrachten van Amsterdam
In de Gouden Eeuw zijn drie grachten gegraven, tegelijkertijd! Deze grachten staan nu beter bekend als de hoofdgrachten van Amsterdam: Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Na ruim 50 jaar was het project voltooid en beschikte Amsterdam officieel over het meest efficiente waterwegensysteem ter wereld. Inmiddels is al bijna de helft van de oorspronkelijke grachten drooggelegd, kunt u het zich voorstellen?

De Amsterdamse grachten met eigen ogen zien? Huur in de zomer een boot en maak u klaar voor een unieke vaartocht!

Over naupar

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top