zondag, januari 20, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / De Mythe, er zijn meer ratten met een stropdas dan met een staart
De Mythe, er zijn meer ratten met een stropdas dan met een staart

De Mythe, er zijn meer ratten met een stropdas dan met een staart

  • Nederland
  • ‘De Mythe” is een spannende oorlogs- en verzetsroman die zich tijdens en dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog afspeelt. De flashbacks naar de oorlog zijn tekenend voor de latere gebeurtenissen. De ondertitel ‘er zijn meer ratten met een stropdas dan met een staart’ geeft de sfeer aan.
  • Oorlogsthriller De Mythe
  • Wilger van de Beek
  • http://www.boekenbestellen.nl/boek/mythe/9789463451185
  • wilgervandebeek@t-online.de
  • Voor de liefhebber van oorlogs- en verzetsromans, met name die rond WOII, is De Mythe een pageturner die deels op gebeurtenissen in dat duistere tijdperk is gebaseerd. Er is een papieren versie van 398 pagina’s met ISBN 9789463451185 alsmede een E-Book versie onder ISBN 9789463451192. De Mythe is rechtstreeks verkrijgbaar bij de gevestigde boekhandel alsmede via internet te bestellen.

Het boek is het best te omschrijven als een oorlogs- en verzetsroman. Verhalenverteller Wilger is op de Veluwe geboren waarmee hij een stempel drukt op de gebeurtenissen al had deze geschiedenis zich in elke willekeurige Nederlandse stad of dorp kunnen afspelen.

Het is een weergave van gebeurtenissen in de herfst van 1944 en schildert de consequenties van die collaboratie dertig jaar later. Niet alleen de snel opeenvolgende acties staan centraal, via de uitdieping van diverse karakters toont hij als een buitenstaander aan waarom landverraders zich tot dit gedrag lieten verleiden.

De dood van twee geallieerde piloten tijdens WO II krijgt dertig jaar na dato dan ook een onverwachte en vooral lugubere wending. Hun dood blijkt een mythe waarvoor de afrekening gepresenteerd wordt.  Tegenstanders van weleer slijpen hun messen voor de bloedige finale. Het duistere verleden van de dorpsnotabelen komt bovendrijven en leidt tot intriges, boordevol geweld.

Geholpen door een handjevol medestanders ontrafelt de jonge reclameman Alex van Mosbree gaandeweg de mythe van het verzet, collaboratie met de Duitse bezetter en meedogenloos eigenbelang. Na 1945 mochten de bureaucraten  ongestoord aan het pluche blijven kleven en ze waanden zich decennia later nog steeds onaantastbaar.

De consequentie van hun gedrag breekt hen op als hun oude vijanden zich in het dorpje melden om het oorlogsverleden definitief in hun voordeel te beslechten.  Alex van Mosbree wordt ongewild de tussenpersoon in de machtsstrijd  tussen deze twee kwaden en slingert heen en weer tussen hoop en vrees. Net als in de zwarte periode eind 1944 kijken de meeste mensen ook nu weer liever de andere kant op.

Auteur Wilger vindt zichzelf bovenal een verhalenverteller. De ondertitel van de thriller geeft zijn visie aan op het maatschappelijk verval dat schijnbaar algemeen geaccepteerd wordt. Als product van de jaren ’60 en ’70 constateert hij dat er van idealen weinig terecht is gekomen en dat de kleine burger nog steeds vermorzeld wordt door Politiek, Staat en Kerk.

 

Over Wilger Van de Beek

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top