woensdag, december 12, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / De Mythe, spannende thriller
De Mythe, spannende thriller

De Mythe, spannende thriller

  • Nederland
  • “De Mythe” is een spannende thriller die dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog speelt. De flashbacks naar de oorlog zijn tekenend voor de latere gebeurtenissen. De ondertitel ‘er zijn meer ratten met een stropdas dan met een staart’ geeft de sfeer aan.
  • Cover Mythe kl
  • Auteur Wilger
  • http://www.boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=5728
  • wilgervandebeek@t-online.de

Verhalenverteller Wilger schildert de gebeurtenissen in de herfst van 1944 en situeert de consequenties van collaboratie dertig jaar later. Niet alleen de snel opeenvolgende acties staan centraal, via de uitdieping van diverse karakters toont hij als een buitenstaander aan waarom landverraders zich tot dit gedrag lieten verleiden. Volgens Wilger hadden deze voorvallen zich in elke willekeurige Nederlandse stad of dorp kunnen afspelen.

De dood van twee geallieerde piloten tijdens WO II krijgt dertig jaar na dato dan ook een onverwachte en vooral lugubere wending. Hun dood blijkt een mythe waarvoor de afrekening gepresenteerd wordt.  Tegenstanders van weleer slijpen hun messen voor de bloedige finale. Het duistere verleden van de dorpsnotabelen komt bovendrijven en leidt tot intriges, boordevol geweld. Geholpen door een handjevol medestanders ontrafelt de jonge reclameman Alex van Mosbree gaandeweg de mythe van het verzet, collaboratie met de Duitse bezetter en meedogenloos eigenbelang. Na 1945 mochten de bureaucraten  ongestoord aan het pluche blijven kleven en ze wanen zich decennia later onaantastbaar. De consequentie van hun gedrag breekt hen op als hun oude vijanden zich in het dorpje melden om het oorlogsverleden definitief in hun voordeel te beslechten.  Alex van Mosbree wordt ongewild de tussenpersoon in de machtsstrijd  tussen deze twee kwaden en slingert heen en weer tussen hoop en vrees. Net als in de zwarte periode eind 1944 kijken de meeste mensen ook nu weer liever de andere kant op.

Auteur Wilger vindt zichzelf bovenal een verhalenverteller. De ondertitel van de thriller geeft zijn visie aan op het  maatschappelijk verval dat schijnbaar algemeen geaccepteerd wordt. Als product van de jaren ’60 en ’70 constateert hij dat er van idealen weinig terecht is gekomen en dat de kleine burger nog steeds vermorzeld wordt door politiek, staat en kerk.

Voor de liefhebber van thrillers, met name die rond WOII,  is deze paperback  een pageturner die deels op gebeurtenissen in dat tijdperk is gebaseerd.  Het boek telt  332 pagina’s en is in elke  boekhandel te bestellen onder  ISBN 9789402217124. De thriller is tevens in de webshop van de uitgever via www.boekscout.nl te bestellen.

Over Wilger Van de Beek

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top