zondag, september 27, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / De Nederlandsche Bank toont zeldzame Romeinse muntschat in Rijksmuseum van Oudheden
De Nederlandsche Bank toont zeldzame Romeinse muntschat in Rijksmuseum van Oudheden

De Nederlandsche Bank toont zeldzame Romeinse muntschat in Rijksmuseum van Oudheden

  • Nederland
  • Vanaf 17 februari is in het Rijksmuseum van Oudheden een zeldzame Romeinse muntschat te bewonderen. Het gaat om 162 zilveren Romeinse munten uit 196-249 na Chr., die vorig jaar zijn gevonden in de omgeving van Buren (Gelderland). Dat was destijds het noordelijke grensgebied van het Romeinse rijk. De munten zijn onlangs door De Nederlandsche Bank aangekocht voor de Nationale Numismatische Collectie, en in Leiden te zien tot en met 29 maart.
  • DNB
  • http://www.dnb.nl
  • info@dnb.nl
  • http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/nieuws-2015/dnb318753.jsp

Twee amateurarcheologen vonden de zilveren denarii en antoniniani in 2014 in de modder van een uitgebaggerde sloot bij het dorpje Buren. De oudste munt in de schat is er een van keizer Septimius Severus, geslagen tussen 196 en 198 na Chr. Het meest recente exemplaar is gemaakt in 248-249 na Chr., tijdens de regering van keizer Philippus I. Waarschijnlijk zijn de munten kort daarna in de bodem terechtgekomen. Gezamenlijk vertegenwoordigden ze ongeveer twee maandlonen van een Romeinse soldaat.

De derde eeuw na Chr. was een periode van grote politieke en sociale onrust en militaire problemen. De verdediging van de noordgrens van het Romeinse Rijk verzwakte en de Romeinse grenstroepen hadden te kampen met invallen van Germaanse plunderaars. Wellicht heeft de eigenaar van deze munten ze begraven om ze veilig te stellen.

De Nederlandsche Bank en het Rijksmuseum van Oudheden werken regelmatig samen op het gebied van publieksbereik en educatie. Zo stelt de Nederlandsche Bank munten uit de Nationale Numismatische Collectie ter beschikking om de verhaallijn van een tentoonstelling in het museum te versterken, zoals bij de tentoonstellingen ‘Petra. Wonder in de woestijn’, ‘Gouden Middeleeuwen’ en ‘Keizer Augustus 2000 jaar’ in 2014 en momenteel in de tentoonstelling ‘Carthago’. Ook in de te vernieuwen afdelingen over de Klassieke Wereld (open december 2015) en het oude Egypte (open december 2016) zullen munten van De Nederlandsche Bank te zien zijn.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top