vrijdag, februari 28, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / De stand van e-gezondheid in de EU
De stand van e-gezondheid in de EU

De stand van e-gezondheid in de EU

 • Europa
 • "Door de vergrijzing staat de gezondheidszorg in Europa onder druk. Als wij optimaal gebruikmaken van digitale technologie, kan de patiënt de controle over zijn dossier terugwinnen en kunnen wij de kosten drukken, de gezondheidszorg efficiënter maken en ervoor zorgen dat de Europese burgers langer actief in de maatschappij blijven"
 • Parlementair Documentatie Centrum
 • http://www.europa-nu.nl
 • nv201@pdc.nl
 • http://www.europa-nu.nl/id/vjicgye6qwyu/nieuws/de_stand_van_e_gezondheid_in_de_eu?ctx=vha4p1b880v2&tab=0

Hoe luidt de diagnose?

Uit twee onderzoeken onder ziekenhuizen voor acute zorg (waar medische of chirurgische behandeling en zorg van korte duur plaatsvinden) en onder huisartsen in Europa blijkt dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van e-gezondheid: 60 % van de huisartsen heeft in 2013 e-gezondheidstools gebruikt, een toename van 50 % ten opzichte van 2007. Maar er moet nog veel meer worden gedaan.

Belangrijke conclusies van de onderzoeken zijn onder meer:

 • e-gezondheid wordt het meest toegepast in ziekenhuizen in Denemarken (66 %), Estland (63 %), Zweden en Finland (beide 62 %).
 • e-gezondheidsdiensten worden nog steeds het meest gebruikt voor het traditionele bijhouden van patiëntendossiers en -verslagen en in mindere mate voor klinische doeleinden, zoals online-consultaties (slechts 10 % van de huisartsen doet online-consultaties).
 • Wat betreft het digitaliseren van patiëntendossiers gaat Nederland aan de leiding met een digitaliseringsgraad van 83,2 %, Denemarken staat op de tweede plaats met 80,6 % en het Verenigd Koninkrijk staat derde met 80,5%.
 • Slechts 9 % van de ziekenhuizen in Europa geeft patiënten onlinetoegang tot hun eigen medische dossier, en dat is meestal slechts gedeeltelijke toegang.
 • Bij de toepassing van e-gezondheid worden ziekenhuizen en huisartsen met een groot aantal belemmeringen geconfronteerd, variërend van systemen die niet interoperabel zijn tot het ontbreken van een regelgevingskader en hulpmiddelen.

Over dit onderzoek zegt vicevoorzitter van Commissie @NeelieKroesEU:

” Wij moeten er snel voor zorgen dat de mentaliteit in de gezondheidszorgssector verandert. Zes op de tien huisartsen maken gebruik van e-gezondheid: de behandeling begint dus aan te slaan, maar wij zijn er nog lang niet. En slechts 9 % van de ziekenhuizen in Europa geeft patiënten onlinetoegang tot hun eigen medische dossier! Dat is onaanvaardbaar. Ik wil dat regeringen, vernieuwers op hightechgebied, verzekeringsmaatschappijen, farmaceutische bedrijven en ziekenhuizen hun krachten bundelen en een innovatief en kostenefficiënt gezondheidszorgstelsel opzetten, met meer controle en transparantie voor de patiënt.”

Tonio Borg, commissaris voor Gezondheid, voegt daar aan toe: “Met e-gezondheidsoplossingen kan de zorg voor patiënten worden verbeterd en de efficiëntie van gezondheidszorgstelsels worden verhoogd. Uit de onderzoeken blijkt dat een aantal lidstaten de toon aangeeft wat betreft het gebruik van elektronische recepten en dossiers, en dat de patiënten daarvan profiteren. Daar kunnen anderen inspiratie uit putten. Ik reken erop dat alle lidstaten de mogelijkheden benutten die e-gezondheidsoplossingen te bieden hebben en dat zij op dit gebied binnen ons EU-gezondheidsnetwerk samenwerken.”

Waarom duurt het zo lang?

Op de vraag waarom huisartsen niet nog meer gebruikmaken van e-gezondheidsdiensten, gaven zij als reden op dat zij daar geen vergoeding voor krijgen (79 %), dat zij niet genoeg IT-vaardigheden hebben (72 %), dat de systemen niet interoperabel zijn (73 %) en dat er geen regelgevingskader is op het gebied van vertrouwelijkheid en privacy van e-mails tussen artsen en patiënten (71 %).

Achtergrond

Bij de onderzoeken is het gebruik van digitale tools en diensten in de gezondheidszorg gemeten, dat wil zeggen het gebruik van en de toegang tot elektronische medische dossiers, gezondheidszorg op afstand, uitwisseling van informatie tussen zorgaanbieders etc. Als deze diensten optimaal worden benut, beschikken patiënten over meer informatie, worden zij nauwer betrokken bij hun gezondheid, wordt de toegang tot medisch advies en behandelingen verbeterd en worden de nationale gezondheidszorgstelsels efficiënter.

Onder e-gezondheidszorgtools vallen a) elektronische medische dossiers, b) uitwisseling van medische informatie, c) gezondheidszorg op afstand en d) persoonlijke medische gegevens.

Uitwisseling van medische informatie

48 % van de ziekenhuizen in de EU deelt op elektronische wijze bepaalde medische informatie met externe huisartsen en 70 % van de ziekenhuizen in de EU doet dat met externe zorgaanbieders. Denemarken, Estland, Luxemburg, Nederland en Zweden presteren het beste (100 % van de ziekenhuizen voor acute zorg in deze landen wisselt in bepaalde mate medische informatie uit).

Slechts een deel van de huisartsen maakt gebruik van elektronische recepten en e-mail aan patiënten (respectievelijk 32 % en 35 %). Wat betreft elektronische recepten presteren Estland (100 %), Kroatië (99 %) en Zweden (97 %) het beste; e-mail wordt het meest gebruikt in Denemarken (100 %), Estland (70 %) en Italië (62 %).

Minder dan 8 % van de ziekenhuizen in de EU deelt medische informatie op elektronische wijze met zorgaanbieders in andere EU-landen.

Gezondheidszorg op afstand

Slechts 9 % van de ziekenhuizen biedt patiënten de mogelijkheid op afstand te worden bewaakt, hoewel hierdoor minder ziekenhuisopnamen nodig zijn en patiënten veiliger zelfstandig kunnen blijven wonen. Minder dan 10 % van de huisartsen heeft een online-spreekuur en minder dan 16 % overlegt online met andere medisch specialisten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top