zaterdag, november 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / De Witte Dame: eerste Rijksmonument met Energielabel A
De Witte Dame: eerste Rijksmonument met Energielabel A

De Witte Dame: eerste Rijksmonument met Energielabel A

 • Nederland
 • Het Historische Rijksmonument De Witte Dame, voormalig productiefaciliteit voor gloeilampen van Philips en sinds 1930 beeldbepalend voor het stadshart van Eindhoven, is ingrijpend vernieuwd. Waar in de jaren negentig het gebouw toe was aan een optische renovatie, waren nu vooral installatietechnische vernieuwingen nodig. Zo had Fontys Hogescholen, een van de huurders van het pand, specifieke wensen met betrekking tot de luchtkwaliteit. Een andere wens was een gunstiger energielabel, gelet op verduurzaming en beheersing van de energiekosten.
 • Van Hout adviseurs en installateurs
 • http://www.van-hout.com
 • info@van-hout.com

In samenwerking met Energy Service Company (ESCo) Ovvia heeft Van Hout gezocht naar een technisch, financieel en maatschappelijk verantwoorde oplossing. Allereerst is een grondige analyse gemaakt van de huidige en toekomstige gebruikerswensen. Zo wilde de exploitant van De Witte Dame een klimaatsysteem dat flexibel kan inspelen op wisselende gebruiksdoeleinden van de ruimtes. Om de beste klimaat- en energieprestaties te realiseren hebben wij de volgende keuzes gemaakt op het gebied van techniek, installatie en onderhoud:

 • Zeer energiezuinig ventilatiesysteem op basis van warmterugwinning en vraagsturing
 • LED-verlichting
 • Duurzame warmte en koeling afkomstig van warmtepompen en stadsverwarming.

Extra aantrekkingskracht

Garanties op de energieprestatie en binnenklimaat zijn onder begeleiding van Ovvia vastgelegd in een transparant energieprestatiecontract. Dit houdt in dat een prestatiegarantie van 10 jaar geldt op de kwaliteit van het binnenklimaat en het energieverbruik. “Wij committeren ons hiermee aan minimaal verbruik en optimale besparingen”, aldus Jan van Hout. “Worden de doelstellingen niet behaald, dan compenseren wij de opdrachtgever. Dit stelt de exploitant van De Witte Dame (De Witte Dame Monumenten BV, red.) in staat haar huurders optimale klimaatbeheersing te bieden, zonder onverwachte kosten.”

Het nieuwe systeem voor klimaatbeheersing voldoet aan alle eisen en wensen die de eigenaren van De Witte Dame stelden. Het markante gebouw is maximaal verduurzaamd, wat zorgt voor een ingrijpende reductie van de CO2-uitstoot. Van Hout beheert en monitort de totale installatie op afstand. Ook dit maakt onderdeel uit van het prestatiecontract dat voor de komende 10 jaar is afgesloten. De verwachting is dat het groene imago zal zorgen voor extra aantrekkingskracht op toekomstige huurders.

Bijzonderheden

 • Dankzij een gedegen voorbereidingstijd duurde de uiteindelijke implementatie slechts 9 weken, zonder dat de gebruikers van het gebouw hinder ondervonden.
 • De investering zal in een korte tijd worden terugverdiend
 • De CO2-uitstoot is met meer dan 20% gereduceerd
 • Het energieverbruik valt significant lager uit
 • De luchtkwaliteit is significant verbeterd, met een comfortabel binnenklimaat en gezondere werkplekken als resultaat.
 • Het energielabel is van D naar A gegaan. De Witte Dame is het eerste Rijksmonument van Eindhoven met een dergelijk label.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top