vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Anderen / Defensie blijft veiligheidssituatie Oost-Oekraïne monitoren
Defensie blijft veiligheidssituatie Oost-Oekraïne monitoren

Defensie blijft veiligheidssituatie Oost-Oekraïne monitoren

  • Anderen
  • Defensie behoudt de komende tijd de leiding en coördinatie bij het monitoren van de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne. Dat schrijven de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse zaken), Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Ivo Opstelden (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/08/15/defensie-blijft-veiligheidssituatie-oost-oekraine-monitoren

De veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne blijft onoverzichtelijk concluderen de bewindslieden. De Oekraïense veiligheidsdiensten en militairen voeren daar en in de directe omgeving van de rampplek een militaire operatie uit. Deze richt zich vooral op de machtsbases van de pro-Russische separatisten in de steden Donetsk en Loegansk, maar ook op andere strategisch belangrijke gebieden.

De Russische militaire activiteiten in het grensgebied houden aan en de Russische Federatie heeft nog steeds genoeg slagkracht in het grensgebied geconcentreerd. Daarmee kunnen ze een beperkte militaire operatie uitvoeren. Volgens de ministers zorgt dat voor spanning, evenals het Russische hulpkonvooi met de gebrekkige coördinatie. De veiligheidssituatie in de regio Charkov is stabiel.

Interimmissie Kiev en Charkov

Met het staken van de repatriëringsmissie zijn de Nederlandse inspanningen in Oekraïne niet gestopt. In Kiev en Charkov bleven 15 politiemensen, 6 militairen en 2 vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken achter. Het team is versterkt met 5 Australiërs en 2 Maleisiërs en blijft daarmee een internationale inspanning, aangestuurd en gecoördineerd door Defensie.

De interimmissie is het eerste aanspreekpunt voor de Oekraïnse bevolking voor de repatriëring van eventueel gevonden stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen. Daarnaast ondersteunt het, wanneer nodig, vervolgonderzoeken en de eventuele berging van vliegtuigrestanten van vlucht MH-17. De aanwezigheid waarborgt de voorbereidingen om de missie op de rampplek voort te zetten mocht de veiligheidssituatie dit toelaten. Nederland kan dan haar capaciteiten in korte tijd uitbreiden om het werk te hervatten.

De regering blijft onverminderd werken aan de repatriëring van de lichamen en persoonlijke bezittingen, het onderzoek naar de oorzaak van de ramp en het strafrechtelijk onderzoek.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top