donderdag, oktober 18, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Defensie: Britse bommenwerper gedeeltelijk geborgen
Defensie: Britse bommenwerper gedeeltelijk geborgen

Defensie: Britse bommenwerper gedeeltelijk geborgen

  • Nederland
  • De cockpit en andere onderdelen van een Britse Wellington bommenwerper zijn al naar boven gehaald. Het team vliegtuigberging zoekt samen met medewerkers van de EOD en een aannemersbedrijf naar restanten van het toestel dat in 1943 neerstortte in het IJsselmeer. De berging duurt nog tot 16 mei.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/05/14/britse-bommenwerper-gedeeltelijk-geborgen

Eind april is door het team vliegtuigberging (onderdeel van het Logistiek Centrum Woensdrecht) gestart met het bergen van de Wellington bommenwerper. Dit toestel van de Britse Luchtmacht werd in de nacht van 25 op 26 juni 1943 door een Duitse nachtjager neergehaald. Omdat het vliegtuigwrak nabij een vaargeul ligt en er vermoedelijk explosieven aanwezig zijn, besloot de gemeente Dronten om het vliegtuig te bergen.

Bergingswerkzaamheden

Bij een eerder onderzoek in het gebied van 100 x 100 meter, trof de Defensie Duikgroep mogelijke brokstukken aan. Vanaf een ponton speuren de vliegtuigbergers nu elke vierkante meter minutieus af met een gps-aangestuurde kraan. Zo slaan ze geen stukje van de bodem over.

Op zoek naar overblijfselen vliegtuigbemanning

Naast vertegenwoordigers van onder anderen de EOD, de bergingsdienst en het aannemersbedrijf is ook een medewerker van de Bergings- en Identificatie Dienst Koninklijke Landmacht om te controleren op menselijke resten. De vijfkoppige bemanning van de Wellington bommenwerper, kwam bij de crash om het leven. Het lichaam van één van hen is op 5 juli 1943 bij Urk aangespoeld. Van de 4 overige zijn de stoffelijke resten nooit gevonden. Zij staan nog als vermist geregistreerd.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top