donderdag, januari 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Defensie: Capitulatie Japan herdacht in Den Haag
Defensie: Capitulatie Japan herdacht in Den Haag

Defensie: Capitulatie Japan herdacht in Den Haag

  • Nederland
  • Bij het Indisch Monument in Den Haag is vandaag stilgestaan bij de capitulatie van Japan, 69 jaar geleden. Het betekende toen de bevrijding van het voormalig Nederlands-Indië en het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Herdacht werden alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse onderdrukking in Zuidoost-Azië.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/08/15/capitulatie-japan-herdacht

Kranslegging Indisch Monument

Premier Mark Rutte en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn legden namens de regering een krans bij het monument. Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en de commandanten van de krijgsmachtdelen of diens plaatsvervangers, legden een krans uit naam van de krijgsmacht. Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert woonde de jaarlijkse herdenking ook bij.

Defensie ondersteunt herdenking

De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso verzorgde onder meer de muziek op de plechtigheid. Verder ondersteunde Defensie de herdenking met personeel van het Korps Nationale Reserve en 12 Infanteriebataljon Regiment van Heutsz van 11 Luchtmobiele Brigade.

Erbarmelijke omstandigheden

Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands–Indië zaten 100.000 Nederlanders 4 jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast in interneringskampen. 13.000 van hen kwamen om. Onder anderen ter nagedachtenis aan hen onthulde koningin Beatrix in 1988 het Indisch Monument. Het bestaat uit 17 bronzen beelden, een kaart van Indië en de tekst “de geest overwint”.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top