dinsdag, augustus 20, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / Defensie: F-16’s voor extra bewaking Baltische Staten
Defensie: F-16’s voor extra bewaking Baltische Staten

Defensie: F-16’s voor extra bewaking Baltische Staten

  • Internationale
  • Nederland wil vanaf september 4 F-16’s leveren voor extra luchtruimbewaking boven de Baltische Staten. De jachtvliegtuigen gaan vanuit Noordoost-Polen patrouilleren boven de oostelijke helft van het NAVO-gebied. Dat is in de ministerraad besloten.
  • 16105
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/05/23/nederland-f-16%E2%80%99s-voor-extra-bewaking-baltische-staten

Nederland doet de NAVO dit aanbod in aanvulling op de eerdere bijdragen zoals air-to-air refueling-capaciteit voor AWACS-radarvliegtuigen en de mijnenjager die tot eind juni meedoet aan patrouilles en inspecties in de Baltische Zee. De NAVO heeft vanwege de crisis in Oekraïne meer militaire middelen ingezet om oostelijke bondgenoten die zich bedreigd voelen, gerust te stellen. Als loyale bondgenoot onderstreept Nederland met de bijdrage de onderlinge solidariteit.

Versterken

Nederland biedt voor de periode van begin september tot eind december 2014 4 F-16’s aan om vanaf het Poolse Malbork de luchtruimbewaking van Estland, Letland en Litouwen te versterken. Het detachement is grotendeels afkomstig van vliegbasis Volkel. De toestellen opereren niet langer alleen vanaf de Litouwse luchtmachtbasis Siauliai, maar ook vanaf Amari in Estland en Malbork in Noordoost-Polen. De toestellen dienen niet alleen als ondersteuning van de oostelijke bondgenoten. Ze kunnen ter plekke ook goed oefenen met de Poolse luchtmacht en de AWACS-radarvliegtuigen.

Baltic Air Policing

Estland, Letland en Litouwen beschikken niet over eigen jachtvliegtuigen. Andere NAVO-lidstaten nemen daarom de bewaking van het luchtruim van de Baltische landen voor hun rekening. Voor dit zogeheten Baltic Air Policing leveren de NAVO-partners om beurten jachtvliegtuigen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top