vrijdag, februari 22, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Energie & Milieu / Defensie: Marine gaat als de bliksem met zonneboot
Defensie: Marine gaat als de bliksem met zonneboot

Defensie: Marine gaat als de bliksem met zonneboot

  • Nederland
  • Het Koninklijke Marine Solar Team heeft afgelopen weekend meegedaan aan het NK Zonnebootrace. De 11 matrozen van de Koninklijke Marine Technische Opleidingen (KMTO) kwam zowel vrijdag als zaterdag in actie tijdens het Nederlands kampioenschap in Akkrum.
  • solarteam
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2015/05/18/marine-gaat-als-de-bliksem-met-zonneboot

Gewapend met de ervaringen van vorig jaar, had de nieuwe groep matrozen zich op de wedstrijd voorbereid. Het eerste solarteam kreeg vorig jaar een standaardromp die ze moesten afbouwen en van de benodigde technische installaties voorzien. Het nieuwe team had nu de opdracht om het stuurgedrag van de boot te verbeteren, de boot lichter te maken en minder vaarweerstand te creëren.

Friese meren

De KMTO nam dit jaar als enige boot deel in de V20-klasse, waarbij een standaardromp wordt afgebouwd. De boot nam wel deel aan vrijwel dezelfde wedstrijdonderdelen als de 8 boten uit de A-klasse, die de teams helemaal zelf bouwen. Gezien de prestaties zou de marineboot rond de zesde plek zijn geëindigd. Op vrijdag moest een afstand van 50 kilometer over de Friese meren rond Akkrum worden afgelegd. Op zaterdag stonden korte raceonderdelen in Akkrum op het programma.

Klaargestoomd

De matrozen van het KMTO-solarteam volgen de MBO 3-opleiding Mechatronica. Die wordt verzorgd door het regionaal opleidingscentrum Kop van Noord-Holland en de marine. Binnen de opleiding kunnen studenten onder meer voor het solarproject kiezen. Matrozen in dienst van de Koninklijke Marine worden klaargestoomd voor een functie als servicemonteur aan boord van een schip.

Theorie en praktijk

Vorig jaar nam de KMTO deel aan de Dong Energy Solar Challenge, ’s werelds grootste zonnebotenrace. Hierbij legden de deelnemers 200 kilometer af op zonne-energie. Het marineteam eindigde toen als derde. De Solar Challenge is een van de uitdagende projecten waar leerlingen tijdens hun technische marine-opleiding aan deelnemen. Theorie en praktijk worden binnen de opleidingen zoveel mogelijk gecombineerd.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top