dinsdag, oktober 23, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Defensie: Massale paradrop boven historische grond
Defensie: Massale paradrop boven historische grond

Defensie: Massale paradrop boven historische grond

  • Europa
  • Het was een indrukwekkend gezicht boven Normandië. Ruim 700 militairen maakten een parachutesprong boven de historische grond. 70 jaar geleden begon daar de bevrijding van West-Europa. Bijna 60 Nederlandse militairen en de vliegtuigbemanning van een C-130-transportvliegtuig deden mee aan de massale paradrop.
  • parachutisten-boven-de-ginkelse-heide-tijdens-de-herdenking-van-60-jaar-market-garden
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/06/08/massale-paradrop-boven-historische-grond

Kapitein Steven Vermeulen beseft het zich des te meer: “Wat die mannen in 1944 hebben meegemaakt en doorstaan voor onze vrijheid. Een ongelooflijk verhaal. Daar word je stil van.” Vermeulen is commandant van de Charlie-compagnie van het 12e infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade.

Saint-Mère-Église

Samen met ruim 40 man van zijn compagnie en zo´n 15 mariniers maakte hij vandaag dezelfde sprong. Dat deden ze boven het gedenkmonument Iron Mike bij Saint-Mère-Église.

Ceremoniële ´jumps´

Ze sprongen uit Amerikaanse C-130’s, met een Amerikaanse parachute. “Dat is gebruikelijk bij ceremoniële ‘jumps’”, legt Vermeulen uit. “Zij springen uit onze Nederlandse C-130. Je leert van elkaar en leert om te gaan met een ander toestel en materiaal. Zaterdag oefenden we de procedures daarvoor.”

In de lucht nadenken over de historische betekenis van de sprong? Vooraf verwachtte Vermeulen er geen tijd voor te hebben. “Je bent bezig met je drills, de procedure, moet ik uitwijken of niet? Als dat allemaal goed gaat, heb ik misschien nog even tijd om te genieten.”

70 jaar ervaring

Naast de Amerikaanse en Nederlandse C-130’s zorgden Franse en Duitse Transall-transportvliegtuigen voor de aanvoer van parachutisten in de lucht. De veteranen van toen konden het waarderen. Ze merkten de bewondering van de jonge garde. En ze voelden zich in hun element als militairen onder elkaar. Of ze nu dienden in 1944 of 2014.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top