vrijdag, september 18, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Defensie: Minister: Nederland is Poolse helden dankbaar
Defensie: Minister: Nederland is Poolse helden dankbaar

Defensie: Minister: Nederland is Poolse helden dankbaar

  • Nederland
  • De herdenking, die begon met een dropping van parachutisten boven Driel en een kranslegging bij het monument op het Polenplein, werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en de Poolse president Bronislaw Komorowski.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/09/20/minister-nederland-is-poolse-helden-dankbaar

Minister Hennis in gesprek met de Poolse president Bronislaw Komorowski. Ze bedankte tijdens de herdenking de Poolse militairen voor hun inzet tijidens Operatie Market Garden.

“Dziękuję bardzo! (hartelijk dank) Aanwezige veteranen, 70 jaar geleden heeft u het fundament gelegd voor onze vrijheid van nu. En u ging daarbij tot het uiterste. Een ooggetuige zei – en ik citeer: “Zij hebben gevochten tot er niets meer was om mee te vechten – en toen nog vochten ze door”, aldus Hennis.

Morele opsteker

Minister Hennis schetste de bijzondere situatie waarin de Poolse militairen destijds verkeerden. Ze hadden dienst genomen om Polen te bevrijden “máár u vocht hier. En dat terwijl – 1600 kilometer verderop – Warschau in brand stond. U vocht in een ander land. Voor een ander volk. Met een onmogelijke opdracht, de rivier oversteken en de Oosterbeekse linies versterken.”

De militairen sprongen boven Driel en een aantal wist de overkant van de rivier te bereiken. “Stenguns tegen artillerie en tanks. U voerde een ongelijke strijd, met vreselijke verliezen”, zei Hennis. “Let wel, uw komst was een geweldige morele opsteker voor de ingesloten para’s. Bovendien vormde u 4 dagen lang hier in Driel, een bruggenhoofd, waardoor vele geallieerden over de Neder-Rijn geëvacueerd konden worden. Zonder “de inzet van de Poolse militairen waren de Engelse para’s verloren geweest. “Uw inzet deed ertoe. Met minimale middelen het maximale doen! 70 jaar later inspireren uw moed, uw vastberadenheid en uw onovertroffen veerkracht nog altijd.”

Trouwe bondgenoten

De bewindsvrouwe stelde dat Nederland en Polen tegenwoordig intensieve politieke, economische en culturele betrekkingen onderhouden en zowel in de NAVO als de EU trouwe bondgenoten zijn. “De relatie tussen Polen en Nederland is er één om te koesteren”, vond ze. Tijdens de NAVO-top in Wales werd vastgesteld dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. ” Laat het voor iedereen duidelijk zijn; de veiligheid en stabiliteit van het bondgenootschap is een zaak van ons allen. Zij aan zij. Voor- én met elkaar.”

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top