woensdag, januari 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Defensie ondersteunt politie
Defensie ondersteunt politie

Defensie ondersteunt politie

  • Nederland
  • Defensie ondersteunde dit weekeinde de politie op verschillende manieren. Speciale zoekteams doorzochten panden en het onbemande vliegtuigje de Raven hield vanuit de lucht de bezoekers van Harlingen Sail in de gaten.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/07/07/defensie-ondersteunt-politie

4 Zoekteams van de Koninklijke Landmacht, Advanced Search Teams, doorzochten dit weekeinde 20 panden in Brabant. De teams, afkomstig uit Oirschot en Havelte, hielpen bij een groot onderzoek naar een criminele organisatie.

Die maakte zich vermoedelijk schuldig aan witwassen, hennephandel, valsheid in geschrifte, belastingfraude, corruptie en overtreding van de arbeidsomstandighedenwet.

Zintuigen

De genisten van de landmacht deden hun kennis op tijdens de missie in de provincie Uruzgan in Afghanistan (2006 – 2010), toen zij naar geïmproviseerde explosieven en wapen- en munitiedepots zochten. De militairen gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken. Eventueel wordt geavanceerd gereedschap als een grondradar ingezet. Politie en justitie doen steeds vaker een beroep op de zoekteams van Defensie.

Er is bij de actie niemand aangehouden.

Raven

Op verzoek van de gemeente Harlingen zette Defensie dit weekend 2 onbemande vliegtuigjes in om toezicht te houden op de duizenden bezoekers van Harlingen Sail. De zogeheten Raven mini-UAV’s (Unmanned Aerial Vehicle) maakten luchtopnamen die de gemeente en hulpdiensten rechtstreeks in de commandopost bekeken om de openbare orde en veiligheid te kunnen handhaven. Verkeersregelaars dirigeerden de toestroom van auto’s richting de stad op een overzichtelijke en veilige wijze naar de diverse parkeerplaatsen.

Beide Raven-teams behoren tot het Joint ISTAR Commando (JISTARC) in ‘t Harde. Deze eenheid verzamelt analyseert en verspreidt inlichtingen. ISTAR staat voor: Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance (inlichtingen verzamelen, observatie, doelopsporing en verkenning). In het kader van de civiel-militaire samenwerking wordt de Raven regelmatig ingezet om civiele instanties als brandweer en politie van belangrijke informatie te voorzien.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top