zaterdag, september 19, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Defensie: Sterkere rol EU-landen bij VN-missies
Defensie: Sterkere rol EU-landen bij VN-missies

Defensie: Sterkere rol EU-landen bij VN-missies

  • Nederland
  • Vertegenwoordigers van meer dan 40 Europese landen waren gisteren en eergisteren bijeen in de Beurs van Berlage in Amsterdam, om te praten over VN-vredesmissies. Doel was om te bezien hoe Europese landen meer en efficiënter kunnen bijdragen aan operaties van de Verenigde Naties.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2015/02/17/sterkere-rol-eu-landen-bij-vn-missies

De conferentie, georganiseerd door de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken, werd bijgewoond door plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Hans Wehren. Namens de VN nam Onder-Secretaris-Generaal Hervé Ladsous deel, evenals voorzitter José Ramos-Horta van het UN High Level Independent Panel on Peace Operations.

Veranderde omstandigheden

“We hebben gezamenlijk veel ervaring met VN-vredesmissies. Door concreet voorstellen te doen over hoe VN-operaties moeten functioneren in een steeds risicovollere wereld, kunnen we die operaties versterken”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Hij stond voorheen zelf aan het hoofd van de VN-missies in Mali en Ivoorkust.

“Vredesoperaties zijn de afgelopen jaren veranderd”, concludeerde luitenant-generaal Wehren. “We wachten niet meer tot het vredesverdrag is getekend, als de wereld vindt dat we eerder in actie moeten komen om lijden te verzachten of burgers te beschermen, doen we dat. De omstandigheden veranderden ook. Vredesoperaties zijn nu dynamischer en gevaarlijker.” Het optreden van eenheden tijdens vredesmissies is weliswaar informatiegestuurd, maar escalatiedominantie is nog steeds belangrijk voor de veiligheid van zowel de eigen troepen als van burgers, zei hij.

Innovatieve manieren

Wehren gaf aan dat Nederland bij Minusma geen losse eenheden levert, maar de hele inlichtingenketen voor zijn rekening neemt, samen met Denemarken, Duitsland, Estland, Noorwegen en Zweden. “De commandant van Minusma kan hierdoor die inlichtingen zijn eenheden beter aansturen. Gevolg van de samenwerking is dat er veel nieuwe concepten ontstaan en innovatieve manieren om vredesoperaties uit te voeren in dit tijdperk.”

De conferentie over VN-Vredesmissies vond tegelijkertijd plaats met een conferentie over de rol van vrouwen in conflicten en vredesprocessen, in het teken van VN-resolutie 1325. Hierin is vastgelegd dat vrouwenrechten tijdens conflicten moeten worden beschermd en een rol dienen te spelen bij vredesonderhandelingen en vredesopbouw.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top