vrijdag, september 18, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Defensie steunt viering 200 jaar Koninkrijk
Defensie steunt viering 200 jaar Koninkrijk

Defensie steunt viering 200 jaar Koninkrijk

  • Nederland
  • Met het naspelen van de historische landing van prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen is zaterdag de aftrap gegeven voor de viering van 200 jaar Koninkrijk. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima woonden de landing bij. Defensie leverde een belangrijke bijdrage aan het slagen van de verschillende festiviteiten.
  • d131130sh1020
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/marechaussee/actueel/nieuws/2013/12/01/46209743/Defensie_steunt_viering_200_jaar_Koninkrijk_video

Amfibievoertuig vervangt sloep

Zo was de marine prominent betrokken bij het aan land brengen van de aanstaande koning Willem I, gespeeld door acteur Huub Stapel. Anders dan 200 jaar geleden in een roeiboot gebeurde dat vanwege de te hoge golven nu met een amfibievoertuig. Begeleid door het Korps Mariniers en gesteund door saluutschoten van de voor de kust drijvende marineschepen waaronder Zr. Ms. Rotterdam.

Met het hijsen van oranje vlaggen en het ontsteken van oranje rookpotten werd duidelijk gemaakt dat de Prins van Oranje teruggekeerd was op vaderlandse bodem.

Plein 1813

Vanuit Scheveningen ging het vervolgens per koets naar het Haagse Plein 1813. Daar werd de Prins ontvangen en toegesproken door de Gouverneur der Residentie, marechausseecommandant Hans Leijtens. Rondom het monument stonden ceremoniële eenheden en muziekkorpsen opgesteld. Onder meer het Garderegiment Grenadiers en Jagers, de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee.

Saluutschoten en F-16’s

De viering van 200 jaar Koninkrijk werd nog eens onderstreept met het afvuren van 2 saluutschoten door het Korps Rijdende Artillerie, het spelen van het Wilhelmus en het overvliegen van 3 F-16’s.

Afsluiting en aanloop jubilea

Voor marine en luchtmacht vormde de bijdrage aan dit spektakel tevens de afsluiting van de viering van 525-jarig bestaan van de marine en 100 jaar militaire luchtvaart in Nederland. Voor de landmacht is het de aanloop naar het 200-jarig bestaan in 2014.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top