dinsdag, oktober 19, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Media & Sociale Netwerken / Defensie: Veilig schrijven en filmen aan de frontlijn
Defensie: Veilig schrijven en filmen aan de frontlijn

Defensie: Veilig schrijven en filmen aan de frontlijn

  • Nederland
  • Oorlogsverslaggevers lopen in landen als Syrië en Irak grote risico’s. Tijdens de driedaagse cursus ‘Verslaggeving in Conflictgebieden’ leren journalisten hoe ze heelhuids én met een verhaal terugkomen.
  • cursus-2
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/10/01/veilig-schrijven-en-filmen-aan-de-frontlijn

Noodzaak

Een groep van 14 verslaggevers meldde zich afgelopen maandag op de Generaal Winkelman Kazerne in het Gelderse Harskamp. 3 dagen lang leerden zij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat over de noodzaak van een gedegen voorbereiding van een reis naar oorlogsgebied.

Tijdens de cursus, ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Koninklijke Landmacht, leren journalisten levensreddende handelingen. Ook komt aan bod hoe ze zich moeten gedragen bij een ontvoering en zien ze de impact van verschillende soorten munitie

“We wisselen theorie af met praktijk”, vertelt cursusleider kapitein Lotte den Doelder. “Zo mogen ze zelf in de grond prikken op zoek naar landmijnen en ervaren hoe moeilijk dat is.”

Gijzeling

Door de toegenomen onrust in het Midden-Oosten en Oekraïne is er meer interesse voor de cursus, merkt NVJ-trainer en journalist Peter ter Velde. Een goede voorbereiding is volgens hem noodzakelijk, zeker nu journalisten worden gezien als doelwit. “Wat neem ik mee? Hoe regel ik een chauffeur en tolk? Hoe voorkom ik een gijzeling?”, vertelt Ter Velde die voor de NOS verslag deed vanuit onder meer Afghanistan. “Het zijn vragen waar iemand over nagedacht moet hebben.”

Kapitein Den Doelder benadrukt dat de trainers veel ervaring hebben in missiegebieden: “Van voormalig Joegoslavië tot Afghanistan en Zuid-Soedan.” Dat is voor de cursisten zeer waardevol volgens Ter Velde. “Ze weten dus waar iemand tegenaan kan lopen en kunnen de training zo echt mogelijk maken.”

De cursus ‘Verslaggeving in Conflictgebieden’ wordt bij voldoende animo tweemaal per jaar gegeven.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top