vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Deloitte: Cyber security van medische apparatuur in beeld; Virusbesmetting van medische apparatuur een risico
Deloitte: Cyber security van medische apparatuur in beeld; Virusbesmetting van medische apparatuur een risico

Deloitte: Cyber security van medische apparatuur in beeld; Virusbesmetting van medische apparatuur een risico

  • Nederland
  • Virussen op medische apparatuur Steeds meer innovatieve medische apparatuur wordt met een netwerk verbonden. Dit biedt kansen voor betere zorg, maar brengt ook nieuwe dreigingen mee van zowel gerichte als ongerichte aanvallen op deze apparatuur. Hierdoor kan de veiligheid van patiënten geraakt worden. Zo kan het medische proces verstoord worden als gevolg van een computervirus. Iets meer dan de helft van de geïnterviewde ziekenhuizen geeft aan te maken te hebben gehad met een dergelijke virus.
  • Deloitte
  • https://www.deloitte.com
  • dttresponsecenter@deloitte.com
  • http://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/Over%20Deloitte/articles/cyber-security-medische-apparatuur-beeld.html

Om betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid van gegevens te kunnen borgen, kan gebruik gemaakt worden van een versleutelde verbinding met het netwerk. Uit het onderzoek blijkt dat minder dan een kwart van de ondervraagde ziekenhuizen zeker weet dat medische apparatuur op hun netwerk versleuteling gebruikt. Daarnaast geeft driekwart van de ziekenhuizen aan dat het meestal niet mogelijk is om gegevens van een medisch apparaat direct versleuteld op een USB-stick op te slaan.

Verbeterde cyber security

Het onderzoek noemt ook een aantal stappen die genomen kunnen worden om de cyber security van medische apparatuur te vergroten. Zo zijn netwerksegregatie, periodieke patching, monitoring en fysieke afscherming van apparatuur (waar mogelijk) stappen naar een betere beveiliging. Daarnaast is het belangrijk om een beleid voor informatiebeveiliging van deze apparatuur te hebben, evenals één verantwoordelijke voor de security van ICT en medische technologie. Ten slotte is het advies om privacy en security van meet af aan mee te nemen in het ontwerp en bij de aanschaf van nieuwe medische apparatuur.

“De vele innovatieve oplossingen die nieuwe technologieën binnen de zorg met zich mee brengen, moeten we blijven omarmen. Het niet gebruiken van medische apparatuur is een groter risico voor de gezondheid van de patiënt dan het gebruiken van kwetsbare medische apparatuur. Kwetsbaarheden kunnen we echter voor een groot deel wegnemen of verkleinen, om die reden is het dan ook ons advies hiermee aan de slag te gaan,” aldus Jeroen Slobbe, Cyber Security expert binnen Deloitte.

“Meer bewustzijn onder ziekenhuizen is een belangrijke eerste stap naar een betere beveiliging van medische apparatuur. De technologie ontwikkelt zich zo snel, daarmee de mogelijke dreigingen ook. Dit moeten we ons blijven beseffen, zodat we tijdig deze dreigingen kunnen mitigeren,” aldus Salo van Berg, expert IT en gezondheidszorg binnen Deloitte.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top