maandag, januari 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Deloitte: Financiële positie zelfstandige supermarkten verslechterd
Deloitte: Financiële positie zelfstandige supermarkten verslechterd

Deloitte: Financiële positie zelfstandige supermarkten verslechterd

  • Nederland
  • Kostenstijgingen worden niet meer gecompenseerd door omzetgroei Steeds meer zelfstandige supermarktondernemers hebben een verslechterde financiële situatie. In 2013 zijn hun bedrijfsresultaten gemiddeld met 30% gedaald. Zo was er sprake van een volumedaling van meer dan 1% en een kostenstijging van 2,25%. Dit blijkt uit de jaarlijkse Bedrijfsvergelijking Levensmiddelendetailhandel van Deloitte.
  • Deloitte
  • https://www.deloitte.com
  • dttresponsecenter@deloitte.com
  • http://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/Over%20Deloitte/articles/financiele-positie-zelfstandige-supermarkten-verslechterd.html

De personeelskosten zijn nog steeds de grootste kostenpost voor de zelfstandige supermarktondernemer, omdat er sprake is van een stabiliserende of dalende productiviteit en dit leidt tot hogere loonkosten. Ook zijn de kosten voor huisvesting gemiddeld 2,5% hoger dan voorgaand jaar en drukt dit de winst. Paul Op Heij, partner bij branchegroep Retail van Deloitte: “In 2007 bedroegen de winsten nog bijna het dubbele. In verhouding tot 2007 is de gemiddelde brutomarge gedaald van 20,7% naar 19,5%. De combinatie van dalende marges, stagnerende omzetten en stijgende loonkosten leiden tot een enorme druk op het resultaat, aangezien dit niet meer wordt goedgemaakt door stijging van de omzet.”

Hoe hoger de gemiddelde weekomzet, hoe hoger de nettowinst

De grotere supermarkten hebben daarentegen betere financiële resultaten behaald dan de kleine buurtsupers. Daar waar een kleine supermarkt ongeveer € 40.000 per jaar verdient, houdt de grote supermarktondernemer met een omzet boven de € 150.000 per week ongeveer € 330.000 over. Op Heij vervolgt: “Bedenk dat de ondernemer van zijn winst niet alleen de privéopnames moet betalen, maar ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering en de oudedagvoorziening. Bij een kleine supermarktondernemer is voor dat laatste nagenoeg geen ruimte meer.”

Marktaandeel zelfstandigen daalt

Het marktaandeel van de zelfstandige supermarkten bedroeg in 2012 meer dan 35% en in 2013 is dit aandeel gedaald tot 33,5%. Op Heij verklaart: “Het toegenomen risico en de verminderde winstvooruitzichten brengen ondernemers er sneller toe hun winkel aan de organisatie te verkopen. De hoge investeringsbedragen vormen een drempel en ook het feit dat steeds meer ondernemers verplicht zijn om hun supermarkt aan de organisatie aan te bieden, zorgt voor een dalend marktaandeel.”

Over het rapport Bedrijfsvergelijking 2014 Levensmiddelendetailhandel

Het rapport ‘Bedrijfsvergelijking 2014 levensmiddelendetailhandel’ wordt jaarlijks door Deloitte opgesteld en bestaat uit twee delen. Het eerste deel is het Consumentenonderzoek 2014 en brengt de beweegredenen van de consument ten opzichte van de winkelkeuze en het koopgedrag in kaart. Het tweede deel, de Bedrijfsvergelijking, heeft als doel de autonome ontwikkeling van zelfstandige ondernemers in de levensmiddelendetailhandel inzichtelijk te maken. Beide rapporten worden tijdens de Foodretaildag op 9 september gepresenteerd.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top