maandag, november 19, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Deloitte in hoger beroep tegen Ahold-uitspraak Accountantskamer
Deloitte in hoger beroep tegen Ahold-uitspraak Accountantskamer

Deloitte in hoger beroep tegen Ahold-uitspraak Accountantskamer

  • Nederland
  • Deloitte gaat in beroep tegen een uitspraak vandaag van de Accountantskamer over klachten van enkele Ahold beleggers (Schouten c.s.) tegen (voormalige) bestuurders. Deloitte herkent zich in het geheel niet in de motivering van de uitspraak, omdat die geen recht doet aan de werkelijke gang van zaken.
  • Deloitte
  • https://www.deloitte.com
  • dttresponsecenter@deloitte.com
  • http://actueel.deloitte.nl/newsroom/persberichten/deloitte-in-hoger-beroep-tegen-ahold-uitspraak-accountantskamer/?

In deze zaak ging het om het verwijt van de beleggers dat Deloitte de VEB in 2008 zou hebben misleid bij pogingen om de verjaring van een claim inzake de Ahold affaire te stuiten. In mei 2013 wees de Accountantskamer een identieke klacht van de VEB af op grond van verjaring. De tien klagers stellen nu dat zij pas na publicatie van die uitspraak kennis kregen van de vermeende misleidende handelingen. De Accountantskamer heeft vandaag een klacht toegewezen.

Deloitte is teleurgesteld over deze uitspraak en kan zich op geen enkele manier in de motivering van de Accountantskamer vinden. Ook al omdat de Rechtbank Amsterdam in een civiele zaak, op basis van hetzelfde feitencomplex, eerder oordeelde dat (1) het de VEB volstrekt duidelijk had moeten zijn dat een potentiele vordering van beleggers niet was overgenomen door Deloitte Accountants B.V., dat (2) betrokkenen aan de zijde van Deloitte geen mededelingsplicht jegens de VEB hebben geschonden en dat (3) er ook overigens geen aanleiding is aan te nemen dat Deloitte of toenmalig bestuursvoorzitter Roger Dassen zich tegen de VEB of de beleggers aan onrechtmatige misleiding schuldig hebben gemaakt.

De uitspraak van de Accountantskamer spitst zich toe op de vraag of Deloitte en Dassen in 2008 een “kennelijk weloverwogen keus” zouden hebben gemaakt bij de vermeend misleidende antwoorden richting de VEB. “En daar is geen sprake van,” reageert Roger Dassen. “Wij hebben in deze zaak altijd oprecht geopereerd, zoals van ons mocht worden verwacht. Ook schetst de uitspraak een onjuist beeld van mijn rol en betrokkenheid en daarom gaan we direct in hoger beroep.”

Het geschil is overigens nog steeds een nasleep van de Amerikaanse fraudezaak bij Ahold, die in februari 2003 aan het licht kwam.

Van belang is vast te stellen dat Deloitte in de Ahold-fraude geen dader is; de fraude door US Foodservice, een Amerikaanse dochter van Ahold, was juist mede bedoeld om Deloitte US als accountant te misleiden. Diverse gerechtelijke instanties hebben dat in de loop der jaren bevestigd. Deloitte US heeft de fraude destijds juist zelf aan de kaak gesteld.

Tot in hoogste instantie hebben Amerikaanse rechters zich eerder over de zaak gebogen (in een zogeheten ‘class action’) en al in 2009 alle vorderingen tegen Deloitte US en Deloitte Nederland afgewezen.

- See more at: http://actueel.deloitte.nl/newsroom/persberichten/deloitte-in-hoger-beroep-tegen-ahold-uitspraak-accountantskamer/?#sthash.i8aP4fv0.dpuf

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top