woensdag, mei 18, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Deloitte: Modelvalidatiefunctie binnen financiële instellingen wordt volwassener
Deloitte: Modelvalidatiefunctie binnen financiële instellingen wordt volwassener

Deloitte: Modelvalidatiefunctie binnen financiële instellingen wordt volwassener

  • Nederland
  • Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat de modelvalidatiefunctie binnen financiële instellingen volwassener wordt. Volgens bijna vijftig procent van de respondenten is wet- en regelgeving de voornaamste drijfveer voor het hebben van een modelvalidatiefunctie. Toch zien bijna alle respondenten de toegevoegde waarde van de functie en zijn voornemens deze verder te professionaliseren. Dit blijkt uit de Global Model Practice Survey 2014, een internationaal onderzoek van Deloitte Nederland naar de organisatie van de modelvalidatiefunctie binnen financiële instellingen.
  • Deloitte
  • https://www.deloitte.com
  • dttresponsecenter@deloitte.com
  • http://actueel.deloitte.nl/newsroom/persberichten/modelvalidatiefunctie-binnen-financi%C3%ABle-instellingen-wordt-volwassener/?

Uitkomsten van modellen, zoals risicowegingen van activa of waardering van financiële instrumenten, worden door verschillende partijen binnen en buiten financiële instellingen gebruikt. Michiel Lodewijk, director Risk Services Deloitte, benadrukt dat onvoldoende beheersmaatregelen rondom het gebruik van modellen tot mismanagement kan leiden: “Het brede gebruik van modellen in combinatie met een toenemende complexiteit van deze modellen, is op zichzelf een risico: zogenaamdmodelrisico. Modelrisico heeft zich meermaals in de financiële crisis gemanifesteerd in de vorm van modelgerelateerde verliezen en benadrukt het belang van een goed ingerichte modelvalidatiefunctie.”

Onderzoek toont aan dat modelvalidatie een plaats heeft gekregen binnen de organisatie. Lodewijk vervolgt: “Nog altijd is deze functie vooral gedreven door wet- en regelgeving, maar de toegevoegde waarde wordt steeds meer gezien in de organisatie. Modelvalidatie is op weg om een volwassen functie te worden en wij zien hier voldoende ruimte voor financiële instellingen om te groeien. Zo is het essentieel dat de organisatie dusdanig is ingericht dat een onafhankelijk advies gegeven kan worden met voldoende zeggenschap in het besluitvormingsproces. Nu wordt nog vaak het advies vanuit modelvalidatie niet overgenomen.”

Aan de respondenten is tevens gevraagd naar hun visie op de ontwikkeling van de modelvalidatiefunctie in de komende drie jaar. Het overgrote gedeelte verwacht dat het belang en de inbedding van modelrisicomanagement verder zal toenemen, mede door verdere regulering van financiële instellingen. Daarnaast wordt een uitdaging gezien in de omschakeling van een compliance functie naar een echte business partner, die proactief modelrisico mitigeert en toewerkt naar beter modelgebruik binnen de organisatie.

Over het rapport

De Global Model Practice Survey is een studie naar de organisatie van modelgebruik en is dit jaar voor de derde keer gehouden. Deze editie geeft inzicht in de stand van zaken van de modelvalidatiefunctie binnen financiële instellingen. Het onderzoek is uitgevoerd onder 96 financiële instellingen wereldwijd.

- See more at: http://actueel.deloitte.nl/newsroom/persberichten/modelvalidatiefunctie-binnen-financi%C3%ABle-instellingen-wordt-volwassener/?#sthash.a48zsoZq.dpuf

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top