zondag, juli 3, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Deloitte: Toename aantal overnames in bouwsector
Deloitte: Toename aantal overnames in bouwsector

Deloitte: Toename aantal overnames in bouwsector

  • Europa
  • Sector-diversificatie populairder dan internationale expansie Er is een stijging te zien in het aantal overnames in de Europese bouwsector ten opzichte van het vorige jaar. Daarnaast is er qua overnames een stabilisatie te zien op het vlak van internationale expansie. Helaas is er ook dit jaar nog een grote groep Europese bouwers die genoodzaakt is bedrijfsonderdelen af te stoten om zo het hoofd boven water te kunnen houden. Dit zijn de belangrijkste resultaten van de jaarlijkse European M&A Construction Monitor van Deloitte.
  • Deloitte
  • https://www.deloitte.com
  • dttresponsecenter@deloitte.com
  • http://actueel.deloitte.nl/newsroom/persberichten/toename-aantal-overnames-in-bouwsector/?

Het aantal fusies en overnames in de Europese bouwsector groeide in 2012 ten opzichte van een jaar eerder. “Ook al zien we nu een stijging van het aantal overnames, de situatie is nog niet sterk te noemen. Als we over meerdere jaren kijken was 2012 een gemiddeld jaar met circa 122 deals”, aldus Jurriën Veldhuizen, partner bij Deloitte Real Estate. “Pas na 2014 zal het vertrouwen in de sector leiden tot groei van betekenis op het vlak van M&A”, volgens Kees Zachariasse, eveneens partner bij Deloitte Real Estate.

Nederlandse bouwsector

Het onderzoek laat zien dat Nederland veel last heeft gehad van de economische crisis. De overnameactiviteiten die zich manifesteerden zijn met name overnames als gevolg van faillissementen van kleinere en middelgrote bouwbedrijven. “Voor de langere termijn voorzie ik wel fusies tussen een aantal grote spelers”, aldus Veldhuizen.

We zien grote Nederlandse bouwbedrijven hun focus leggen op technische services en een aantal bouwers richt zich op Europese nichemarkten en bijzondere internationale projecten. “De bouwbedrijven die de gehele life cycle van infrastuctuur en vastgoed beheersen, kunnen op termijn zeer interessant worden voor internationale bouwers”, vervolgt Zachariasse.

International expansie

Een aantal bouwbedrijven maakt pas op de plaats bij hun internationale expansie: zij kiezen voor het consolideren en versterken van hun bestaande posities. Veldhuizen vindt dit niet onverstandig: “Bedrijven met de meest internationaal verspreide activiteiten realiseerden in 2012 de laagste winstmarges. Bouwbedrijven die reeds eerder kozen voor sector-diversificatie blijken succesvoller, zij realiseerden in 2012 juist de hoogste winstmarges. Wij verwachten dat de internationale expansie niettemin weer terug zal keren omdat de grote Europese concerns naar die landen trekken waar ook de groeimogelijkheden zijn.”

Zwaar weer

Verscheidene Europese bouwers verkeren in zwaar weer en kunnen steeds vaker niet voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit de leningenportefeuille. Hierdoor zijn zij genoodzaakt omassets en bedrijfsonderdelen af te stoten om liquiditeiten vrij te maken. “Deloitte verwacht dat private equity-partijen in dit verband een grotere rol gaan spelen in de Europese bouwsector”, aldus Jurriën Veldhuizen. “Deze partijen zien kansen waar anderen enkel problemen zien.”

Deloitte European M&A Construction Monitor

De European M&A Construction Monitor kijkt jaarlijks naar de ontwikkelingen van de Europese bouwbedrijven op de Europese fusie- en overnamemarkt. Download het rapport.

- See more at: http://actueel.deloitte.nl/newsroom/persberichten/toename-aantal-overnames-in-bouwsector/?sthash.kR8wyG69.dpuf

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top