zaterdag, november 17, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Crisis / Denktank strijdt tegen werkloosheid
Denktank strijdt tegen werkloosheid

Denktank strijdt tegen werkloosheid

  • Nederland
  • Deze week de vijfde editie in NRC Next met oplossingen voor wereldproblemen. Goos Geursen gaat de strijd aan tegen werkloosheid, bedenkt een oplossing tegen illegale stroperij van ivoor en verbetert de verkeersveiligheid. Vandaag worden de oplossingen gepubliceerd in NRC Next.
  • Dutchlabel
  • heteivancolumbus.net
  • info@dutchlabel.nl

De Tijdfabriek tegen werkloosheid

Ondanks de gunstige economische groeicijfers in Europa is volgens het CBS de trend van de werkloosheid nog steeds stijgende. Terwijl werkzoekenden heus niet alleen maar zwak staan, want zij bezitten iets wat werkenden niet hebben en dat is tijd. Zij kunnen hun tijd inzetten om zichzelf te ontwikkelen. Hoe? Door projecten of klussen te doen voor de tijdarmen: organisaties die klussen hebben liggen waar ze zelf niet aan toe komen. Denk aan tuinonderhoud, archivering, klein onderzoek, onderhoud. Tijdarmen organisaties melden hun projecten aan bij De Tijdfabriek. Die stopt ze in hun database. De tijdrijke snuffelt door de database en wanneer hij een nuttige of uitdagende klus ziet, dan meldt hij zich aan. De coaches van de Tijdfabriek begeleiden herintredende werklozen met het vinden hun draai in de organisatie en sturen bij waar nodig. 

Sponsor een stroper

Alleen Nederland telt al 240.000 goede doelen. Elk van hen is in een hevige strijd verwikkeld om de gunst van de donateur. Goede doelen zijn daarom voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om donateurs aan zich te binden. Hoe doe je dat? Ooit adviseerde Geursen een natuurbeschermingsorganisatie met een bijzondere oplossing voor het fundraisingprobleem: “We kunnen bedrijven wel geld vragen voor het behoud van de tijger, maar je kunt ze ook vragen de stroper te sponsoren. Het geld gebruik je om de stroper een nieuw perspectief te bieden. Hij kan weer naar school of investeren in een eigen onderneming. Dan begeeft hij zich niet meer op het criminele pad. Er is weer een stroper minder op deze wereld en daar heeft jouw bedrijf dan aan bijgedragen. Je zou zelfs de ontwikkelingen van deze stroper gedurende jaren kunnen volgen. Het verloop van zijn studie of onderneming volg je op de voet. Er ontstaat een bijzondere relatie tussen stroper en donateur.

Hoe verbeteren we de verkeersveiligheid?

In 2012 leidden verkeersongevallen tot naar schatting 840.000 letsels. Voor bijna de helft van deze letsels was medische behandeling nodig. Geursen vindt dat de hele denken over veilig verkeer anders kan: “Kijk, het huidige denken is gebaseerd op het africhten van de bestuurder. We worden in de rijlessen gedrild hoe we moeten gehoorzamen aan regels. Geursen vindt Het Laweiplein in Drachten een schitterend voorbeeld. Het is ingericht volgens het Shared Space principe. Haal de stoplichten weg, maak geen verschil tussen trottoir en rijweg. Het leidt direct tot langzaam rijdend verkeer. Omdat de regels wegvallen worden de weggebruikers weer alert en zijn met hun gedachten bij wat er nu is. Er is meer oogcontact tussen de bestuurders. Het plein verwerkt meer verkeer en het aantal ongevallen is vanaf de invoering drastisch gedaald. Het platform van conceptdenkers vraagt het publiek om op een conceptuele manier mee te denken over de bestrijding van de toenemende ik-cultuur.

Het ei van Columbus

Het ei van Columbus is een platform en een binnenkort te verschijnen boek met daarin volgens Juffermans: ‘de beste methode om samen tot vernieuwende oplossingen te komen.’ Monique Juffermans, initiatiefnemer van de denktank en eigenaar van conceptbureau Dutchlabel in Amsterdam, bracht de 10 conceptdenkers bij elkaar. In samenwerking met NRC Next zette zij een forum op van exceptionele conceptdenkers met bewezen creatief oplossend vermogen en vroeg hen oplossingen te bedenken voor actuele maatschappelijke problemen.

Over Content Editor U

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top