maandag, oktober 25, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Digitale handtekening voor garantstelling/verblijf buitenlands bezoek
Digitale handtekening voor garantstelling/verblijf buitenlands bezoek

Digitale handtekening voor garantstelling/verblijf buitenlands bezoek

  • Nederland
  • Gemeente Amsterdam start samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de IND een pilot voor het digitaal aanvragen en ondertekenen van een bewijs van garantstelling. Deze pilot start op dinsdag 9 september 2014 en is bedoeld voor inwoners van Amsterdam die garant willen staan voor een visum kort verblijf. Dit maakt het voor de garantsteller makkelijker en efficiënter om de garantverklaring te regelen voor een buitenlandse bezoeker.
  • Immigratie- en Naturalisatiedienst
  • http://www.ind.nl
  • info@ind.nl
  • https://www.ind.nl/organisatie/nieuws/Paginas/Digitale-handtekening-voor-garantstelling-verblijf-buitenlands-bezoek.aspx

Huidige situatie

Om een visum te kunnen krijgen voor Nederland moet de buitenlandse bezoeker onder andere aantonen dat hij/zij beschikt over voldoende middelen en waar hij/zij gaat verblijven tijdens zijn bezoek in Nederland. Met voldoende middelen wordt bedoeld dat de buitenlandse bezoeker een minimum bedrag van 34 euro per dag te besteden heeft voor de duur van zijn verblijf.

Wanneer de buitenlandse bezoeker niet beschikt over voldoende middelen of bij iemand in Nederland gaat verblijven, moet hiervoor een garantverklaring worden ingeleverd bij de aanvraag. De in Nederland wonende garantsteller en/ of logiesverstrekker vult hiervoor het formulier ‘Bewijs van garantstelling en / of particuliere logiesverstrekking’ in. De garantsteller en/ of logiesverstrekker gaat met dit formulier naar het gemeentekantoor om het te ondertekenen, zodat de gemeente dit kan legaliseren. Vervolgens stuurt de garantsteller en/ of logiesverstrekker dit formulier naar de visumaanvrager (de buitenlandse bezoeker) om bij zijn/haar visumaanvraag toe te voegen.

Pilot

De pilot in Amsterdam is een eerste stap om dit proces efficiënter en klantvriendelijke te maken. De gemeente Amsterdam, het ministerie van Buitenlandse zaken en de IND hebben samen een digitaal formulier ontwikkeld dat ondertekend kan worden via DigiD.

De garantsteller en/of logiesverstrekker hoeft niet meer langs een gemeentekantoor voor het zetten, controleren en legaliseren van de handtekening, maar kan op welk gewenst moment via internet het formulier invullen en doorsturen. Persoonsgegevens die al bij de overheid bekend zijn, verschijnen automatisch op het formulier. Wanneer alles in orde is, krijgt de garantsteller en/of logiesverstrekker het formulier thuis gestuurd met hierop zijn/haar gelegaliseerde handtekening. Daarna kan de garantsteller en/of logiesverstrekker het formulier doorsturen naar de visumaanvrager.

In Amsterdam worden jaarlijks minimaal 21.000 en in Nederland minimaal 81.000 handtekeningen gelegaliseerd. Deze nieuwe werkwijze wordt getest tijdens een pilot van zes maanden. Na zes maanden wordt de pilot geëvalueerd en bekeken of deze werkwijze landelijk kan worden ingevoerd.

Naast de digitale procedure blijft de aanvraag aan het loket op de oude wijze mogelijk. De kosten voor de legalisatie via de digitale aanvraag zijn hetzelfde als voor de aanvraag aan het loket.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top