maandag, oktober 18, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / DNB: Aantal actieve deelnemers bij pensioenfondsen daalt
DNB: Aantal actieve deelnemers bij pensioenfondsen daalt

DNB: Aantal actieve deelnemers bij pensioenfondsen daalt

  • Nederland
  • Het aantal deelnemers dat pensioen opbouwt bij pensioenfondsen is de afgelopen jaren verder gedaald. Per ultimo 2013 bedroeg het aantal actieve deelnemers zo’n 5,5 miljoen personen; een jaar-op-jaar daling van 146 duizend. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank.
  • Actieve deelnemers_tcm46-311983
  • DNB
  • http://www.dnb.nl
  • info@dnb.nl
  • http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/statistisch-nieuws-2014/dnb311985.jsp
  • Deelnemers_tcm46-311989

Actieve deelnemers

De daling van het aantal actieve deelnemers hangt onder meer samen met demografische ontwikkelingen. De generatie die in de jaren 1946 t/m 1950 is geboren, sluit zijn arbeidzame leven af en gaat met pensioen. In de genoemde jaren zijn meer kinderen geboren dan in de jaren daarvoor of daarna, zodat momenteel de betrekkelijk forse geboortegolf een andere levensfase ingaat. Een deel van de personen dat voorheen als actieve deelnemers geregistreerd stond, is nu als pensioengerechtigde deelnemer geregistreerd. Een ander deel, zo’n 26 duizend deelnemers, is overgegaan naar een levensverzekeraar of een premiepensioeninstelling.

Pensioengerechtigde deelnemers

De overgang van actieve deelnemers naar pensioengerechtigde deelnemers blijkt ook uit de stijging van het aantal pensioenuitkeringen (zie figuur 2). Per ultimo 2013 verstrekten pensioenfondsen ruim 3,1 miljoen uitkeringen aan pensioengerechtigden. Hieronder bevonden zich 2,2 miljoen uitkeringen op grond van ouderdomspensioen. Dat betrof een stijging van zo’n 80 duizend uitkeringen ten opzichte van een jaar eerder. De stijging van het aantal ouderdomspensioenen is al enkele jaren aan de gang. Deze stijgingen zijn de laatste jaren, zoals uit de demografische ontwikkelingen mocht worden verwacht, forser dan voorheen. Ook het aantal uitkeringen uit hoofde van partnerpensioen nam enigszins toe (+7 duizend), terwijl het aantal uitkeringen uit hoofde van arbeidsongeschiktheid –net als in voorgaande jaren- afnam (-6,5 duizend).

Gewezen deelnemers

Het aantal deelnemers dat als gewezen deelnemer geregistreerd staat is –voor het eerst sinds 2009- gestegen (+187 duizend personen). Een gewezen deelnemer heeft in het verleden pensioen opgebouwd, maar is nog niet pensioengerechtigd. Veelal betreft dit werknemers die van baan veranderen en daardoor overgaan naar een andere pensioenuitvoerder. Deze greop laat het eerder opgebouwde pensioen in beheer bij het oorspronkelijke fonds. Eind 2013 waren er zo’n 8,8 miljoen gewezen deelnemers. Daarmee is dit aantal weer terug op het niveau van eind 2010.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top